AFERE

FUP-ovac Nermin Šehović prijavljen Tužilaštvu KS: Tražio novac da bi Osmica "sredio" dozvole

Od pojedinih policijskih službenika tražio pare da im se vrate sigurnosne dozvole koje im je neosnovano oduzeo Osmica

Šehović: Brojne zloupotrebe dolaze na naplatu. Avaz

M. Aš.

4.11.2023

Tužilaštvo Kantona Sarajevo će vrlo brzo otvoriti istragu protiv Nermina Šehovića, nedavno smijenjenog šefa Detašmana FUP-a u Zenici, kako bi se do kraja utvrdilo za šta mu je Ibrahim Hadžibajrić, sada već bivši načelnik Općine Stari Grad koji se nalazi u pritvoru u KPZ-u Zenica, uplaćivao novac.

Jasna uplata

Prema informacijama „Avaza“, istraga FUP-a za sada je pokazala da je osumnjičeni Hadžibajrić uplatio 1.000 KM Šehoviću, navodeći to kao neku vrstu donacije!?

Pitanje je za šta je Hadžibajrić platio policajcu Šehoviću, inače u to vrijeme uposleniku FUP-a u ZDK, i kakva je njihova povezna tačka. To jeste, da li je riječ o nekoj vrsti mita da se stopira istraga koju je vodio FUP, ili je možda Šehović ucjenjivao načelnika!?

Zvanična istraga bit će pokrenuta u narednih nekoliko dana. Najkasnije do 7. novembra.

Inače, ime Šehovića već je spominjano kada je riječ o saradnji s osobama iz kriminalnog miljea, što je otkriveno na Skyu, zbog čega je i smijenjen, a mjesecima je navodno na bolovanju. Šehović, kojem prijeti otkaz iz FUP-a, urgira kod pojedinaca da se stopiraju istrage i pisanje o njegovim očitim zloupotrebama.

Ono što je novo jeste i informacija „Avaza“ da je MUP KS prije nekoliko mjeseci Tužilaštvu KS podnio detaljan izvještaj protiv Šehovića.

Sve predali

Pripadnici MUP-a KS do u detalje su dokumentirali kako je Šehović dogovarao uzimanje novca da bi “završio” kod tadašnjeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice da se pojedinim policijskim službenicima vrate sigurnosne dozvole koje im je neosnovano oduzeo Osmica.

Jedna policijska službenica sve je prijavila MUP-u KS, a zatim su istražitelji, nakon provjere, sve predali Tužilaštvu KS na postupanje.

Promijenio hard disk

U toku je i istraga o tome kako je Šehović zloupotrebljavao službeno vozilo i naknade za vrijeme dok je bio šef Detašmana u Zenici. Također, provodi se istraga, o kojoj je obaviješteno i Tužilaštvo ZDK, o tome zašto je promijenio hard disk na računaru u Detašmanu u Zenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.