BILATERALNA SARADNJA

Ministar odbrane BiH Helez u posjetu je primio ministricu odbrane Kraljevine Nizozemske

Sagovornici su pozdravili činjenicu da je protekle sedmice Vijeće sigurnosti UN produžilo mandat EUFOR-a u BiH na godinu dana

N. Č.

6.11.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra Aleksandrom Goganovićem, u ponedjeljak, 06.11.2023. godine, u službenu posjetu je primio ministricu odbrane Kraljevine Nizozemske Nj.E. Kajsu Olongren (Ollongren).

Jačanje saradnje

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima jačanju bilateralne saradnje BiH i Kraljevine Nizozemske te razmijenjeni stavovi o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Europi i svijetu te uticaju aktuelane situacije na regiju zapadnog Balkana.

Ministar Helez se zahvalio na različitim projektima podrške koju je nizozemska vlada pružala Bosni i Hercegovini u prošlosti, poput programa zbrinjavanja otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH „Perspektiva“, kao i podršku Središtu za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC) na Butmiru. On je izrazio očekivanje da će vojna saradnja dviju zemalja postati intenzivnija, kako kroz NATO-ov paket podrške razvoju kapaciteta OS BiH tako i na bilateralnom osnovu. Naglasio je važnost nedavnog dolaska nizozemskog kontingenta kojim je pojačan EUFOR u BiH, a svi su sagovornici pozdravili činjenicu da je protekle sedmice Vijeće sigurnosti UN produžilo mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini na godinu dana.

Helez je posebno istakao važnost činjenice što je ministrica Olongren prošle godine posjetila Potočare te iskazala pijatet žrtvama genocida u Srebrenici, kao i žaljenje što nizozemski vojnici tada nisu mogli učiniti više na zaštiti tamošnjeg stanovništva.

BiH ima podršku Nizozemske

Ministrica Olongren je najavila spremnost za daljim razvojem bilateralnih odnosa Nizozemske i BiH te istakla da se radi na tome da se čim prije ponovo uspostavi dužnost nizozemskog vojnog izaslanika na rezidentnoj bazi u Sarajevu. Naglasila je da će BiH od Nizozemske uvijek imati podršku na putu ka članstvu u Eurospkoj uniji. Nju je posebno zanimalo kako se sigurnosna situacija u svijetu i regiji može odraziti na stabilnost same Bosne i Hercegovine.

Ministar Zukan Helez je podsjetio da Oružane snage BiH za jednu od glavih misija imaju zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH te da sada nema konkretnih ugrožavanja državne granice u tom pogledu. On je izrazio zabrinutost zbog velikog ugrožavanja civila u sukobu Izraela sa Hamasom u Gazi te istakao da borba protiv terorizma i pravo na odbranu ne uključuju pravo na provođenje terora nad civilnim palestinskim stanovništvom. Upozorio je da bi proširenje tog konflikta moglo dovesti do novog vala izbjeglica, koji bi se osjetio i u Bosni i Hercegovini.

Helez je naglasio da podrška Kraljevine Nizozemske, kao članice NATO-a i Evropske unije, ima veliku važnost za put BiH ka evroatlantskim integracijama. Napomenuo je da aktuelna vladajuća struktura posvećena ispunjenju 14 prioriteta za prijavu BiH u punopravno članstvo EU te najavio dalji napredak na usvajanju ključnih zakona.

BiH je mjesto u EU

Zamjenik ministra Goganović je istakao da nema boljeg puta za BiH od članstva u Evropskoj uniji te naglasio potrebu da se u BiH i regiji vodi stalni dijalog, kako bi se dalje razvilo međusobno razumijevanje i saradnja, u korist mira i stabilnosti cijele Evrope. Po pitanju oružanog sukoba u Ukrajini, Goganović je konstatirao da Bosna i Hercegovina zna što su tegobe rata te da će se BiH uvijek najprije opredijeliti za mir. Za sukob u Izraelu je konstatirao da je teroristički napad Hamasa na civilno stanovništvo Izraela za svaku osudu, ali da se mora poštovati Međunarodno humanitarno pravo i zaštititi civili na obje stane te sjesti za pregovarački stol.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Nj.E. Henk van den Dol (Dool), zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-major Ivica Jerkić, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, novoimenovani nerezidentni vojni izaslanik K. Nizozemske pukovnik Jurgen Flajšman (Fleischman), šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba i ostali saradnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.