DA VIDI PUTA

Influenserica na čelu glavnog grada BiH: Zašto Benjamina putuje na vojni susret u SAD umjesto da ide na Velešiće

Gradonačelnica Karić, sa stranačkim kolegom, ministrom odbrane Zukanom Helezom, putuje u američku državu Merilend te već sprema poklone

Karić i Helez: Vodi je sa sobom u Ameriku. SDP

Danijal Hadzovic

4.11.2023

Nakon napada na „Dnevni avaz“, koji je optužila da danima vodi kampanju protiv nje i plasira laži, pritom pokazujući da je ona zapravo ta koja ne govori istinu i da nas lažno optužuje, Karić je otrčala do ministra odbrane Zukana Heleza.

Iako smo se na trenutak bili zabrinuli da je gradonačelnica kod ministra razmatrala mogućnost da digne vojne jedinice na „Avaz“, na Facebooku nas je ipak „obradovala“ nešto pozitivnijim vijestima.

Spremila poklone

Naime, gradonačelnica je objavila kako će sredinom novembra, kao član bh. delegacije, prisustvovati obilježavanju 20 godina partnerstva između Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde američke države Merilend.

U stilu svog imidža hanume na čelu glavnog grada, Karić je najavila i kako za spomenuti put „već sprema poklone“ (ovo je u međuvremenu izbrisala nakon što joj je, vjerovatno, neko savjetovao da se ne sramoti).

Pitanje koje se ovdje u startu nameće jeste šta će tačno gradonačelnica Sarajeva s ministrom odbrane na jednom vojnom skupu preko okeana, s kojim gradonačelnik jednog grada nema nikakve veze niti to ima ikakve veze s njenim ovlastima i nadležnostima.

Nažalost, praksa u bh. politici kojoj smo nebrojeno puta svjedočili je da su političari iz naše zemlje na različita putovanja sa sobom vodali supruge, sinove, rođake, ljubavnice...

Ipak, niko do pojave Benjamine Karić se nije s toliko žara i bez imalo blama trpao svugdje i u sve što s njegovim poslom nema nikakve veze. Karić je tako, između ostalog, nakon stravičnog pokolja u Gradačcu, u Sarajevu organizirala protest protiv nasilja nad ženama na kojem je ona, kao predstavnica vlasti, uputila nekoliko zahtjeva prema vlasti; protesti građana za Gazu nisu mogli proći bez “kidnapovanja” i govorancija Karić; a ovo nije prvi put da je iskoristila priliku da s kolegama na funkcijama putuje na misije s kojima ona i njena funkcija nemaju dodirnih tačaka.

U influensingu je spas

Prije nekoliko godina u regionalnoj javnosti pojavio se fenomen influenserica. Njihova karakteristika je bila da su se učestalo pojavljivale na svim mogućim javnim događajima gdje je bitno bilo da budu viđene, bile su veoma popularne u društvu, no niko tačno nije znao čime se te osobe bave, tj. nisu se bavile ničim, osim da budu popularne.

Iako su ispunjavale minute zabavnih TV stanica i stranice tabloida, teško je ko mogao vjerovati da će takav tip osoba svoje mjesto pod suncem naći i na političkoj sceni.

No, upravo takav tip političara dobili smo s Benjaminom Karić. Ona, naime, ne propušta priliku pojaviti se na svakom mogućem i nemogućem događaju da bi bila viđena ili komentirati sve živo za šta procijeni da će joj donijeti lajkove, a da pritom nikom tačno nije jasno šta ona u okviru svojih konkretnih ovlasti gradonačelnice Sarajeva uopće radi.

Društvena komentatorica

Kad ne putuje, Karić piše pisma regionalnim i svjetskim zvaničnicima, napada funkcionere susjednih država jer ih je zamijenila s provokatorima koji je vrijeđaju po društvenim mrežama, rješava sukobe na Bliskom istoku, uređuje program Sarajevo Film Festivala, odlikuje desničarske radikale, prepucava se s drugim političarima, preuzima sebi zasluge za poteze kantonalnih ministara s kojima ona nije imala veze, ukratko, piše sve za šta procijeni da će naići na oduševljenje i podršku kod mase koja je slijedi, a upravo će navodnu „podršku naroda“ koristiti kao ultimativni dokaz da je sve što radi sjajno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.