IGRE I IGRICE

Direktoru Porezne uprave ljulja se fotelja: Ko koči smjenu Šerifa Isovića

Prema preliminarnoj raspodjeli nove vlasti, ova pozicija je pripala SDP-u, iako je, kako saznajemo, kasnije NiP tražio zamjenu

Isović: Ranije tužio Vladu. Avaz

Miralem  Aščić

7.11.2023

Vlada FBiH planira, ali još nije pokrenula, smjenu direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića (SDA).

Isović je 2015. imenovan za v. d. direktora umjesto Midhata Arifovića. Puni mandat preuzeo je tek 2020. godine, nakon što je tužio tadašnju vladu FBiH.

Poništen konkurs

Isović je tada tužio Vladu FBiH zbog pitanja konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora Porezne uprave, na koji se prijavio i bio prvorangirani.

Tadašnja ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH), naime, zatražila je poništenje konkursa jer je raspisan za dvije pozicije, a na listi uspješnih našao se samo Isović, što je, u najmanju ruku, bila neobična situacija. No, Isović je tužbu protiv Vlade dobio, iako je tada odgovor na nju podnio premijer Fadil Novalić, na što nije imao pravo.

Međutim, s dolaskom trojke na vlast već su smijenjeni rukovodioci u „BH Telecomu“, „Autocestama“, „Elektroprivredi“, ali i brojni direktori agencija i službi. Svaka vlast bira svoje ljude koji će provoditi njenu politiku.

Prema preliminarnoj raspodjeli, ova pozicija je pripala SDP-u, iako je, kako saznajemo, kasnije NiP tražio zamjenu. Međutim, ta vrsta „zamjene“ još nije definirana. Saznajemo da se Isović mjesecima gura prema trojci, dok su pojedinci iz NiP-a mišljenja da bi on mogao, ipak, ostati u ovoj fotelji.

Protiv imenovanja

Radi se o struji unutar NiP-a koja je okupljena oko Kemala Ademovića, bivšeg dugogodišnjeg visokog funkcionera SDA.

Pitanje je samo šta će reći partner trojke HDZ BiH, koji, prema informacijama „Avaza“, smatra da je Isović loše radio svoj posao i da bi ga trebalo zamijeniti. Oni su i 2020. godine bili protiv Isovićevog imenovanja.

Vikendice, kuće, stanovi

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je u junu ove godine ažurirane podatke o imovini prvog čovjeka Porezne uprave FBiH. Kako je navedeno, on je vlasnik dviju vikendica sa zemljištem u Sarajevu. Jedna je u Hadžićima, druga u Rakovici. Isović je i vlasnik kuće, stana te poslovnog prostora. Njegova supruga je također vlasnica jednog stana u Sarajevu i nekoliko vrijednih nekretnina u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.