89 NOVIH AUTOMOBILA

Vlada FBiH: Gotovo pola miliona KM subvencija za kupovinu električnih automobila

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH

Vlada FBiH. Emanuel Soča

FENA

7.11.2023

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, u utorak je donijela Odluku o izboru korisnika budžetskih sredstava u svrhu podsticaja pri kupovini električnih automobila.

Isključivo na električni pogon

Sredstva su utvrđena u Budžetu Federacije BiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi i drugi tekući rashodi – tekući transferi pojedincima – podsticaj pri kupovini električnih automobila“, saopćili su iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Odlukom se korisnicima odobravaju sredstva u ukupnom iznosu od 498.000 maraka u vidu subvencije za kupovinu 89 novih automobila, isključivo na električni pogon, kao i hibridnih automobila koja posjeduju električni motor i motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

Podsticajna sredstva bit će isplaćena iz sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije utvrđenih u Budžetu Federacije BiH za 2023. godinu, Tekući transferi pojedincima - Podsticaji pri kupovini električnih automobila.

Ugovori o dodjeli podsticaja

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima finansijskog podsticaja sklopiti ugovore o dodjeli podsticaja, s definiranim pravima i obavezama ugovornih strana, a korisnicima koji zaključe ugovor s Federalnim ministarstvom sredstva će biti uplaćena na njihove račune, navode iz Vlade.

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.