BRISEL

Hoće li BiH biti odobren početak pregovora o članstvu u EU: Rampa ostaje?!

Preporuka Evropske komisije nije izvjesna, jer se pritisak skeptičnih zemalja članica pojačava

Evropska komisija. Instagram

Alen Bajramovic

8.11.2023


Bez previše optimizma i s rezigniranošću zbog činjenice da smo mogli, a nismo uradili više, očekuje se Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, koji će biti objavljen danas. Očekuje nas i konačan odgovor hoće li BiH dobiti preporuku o početku pregovora o članstvu u EU, dok bi konačnu odluku trebalo donijeti Evropsko vijeće sredinom decembra.

Diskusije o ostvarenom napretku naše zemlje i preporukama Evropske komisije trajale su i jučer u Briselu.

Politička klima

Prema informacijama portala “Politico”, radna verzija prijedloga sadržavala je pozitivan signal za početak pregovora s Ukrajinom, Moldavijom, a – na iznenađenje mnogih – i s BiH, ali se neki diplomati oštro protive nastojanjima da se našoj zemlji još jedanput progleda kroz prste.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo kazao je za “Avaz” da će izvještaj o napretku zemalja zapadnog Balkana, pa i BiH, sigurno biti pozitivniji od prethodnih, jer dolazi u mnogo boljoj političkoj klimi i s rezultatima državnih institucija.

- Međutim, još ne možemo kazati da je to u punom smislu napredak, već ograničeni napredak. Najvažniji zakoni iz oblasti pravosuđa nisu usvojeni, zakon o sudovima BiH i zakon o sprečavanju sukoba interesa. To su prioritetni zakoni koje Evropska komisija želi vidjeti usvojenima do zasjedanja Europskog vijeća sredinom decembra - ističe Plakalo.

Plakalo: Najvažniji zakoni nisu usvojeni. Fena

Preporuka Evropske komisije nije izvjesna, jer se pritisak skeptičnih zemalja članica pojačava, kaže Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) iz Berlina.

Godinama čekali

- Ako do preporuke zaista i dođe, nekoliko je pitanja od kojih će zavisiti daljnja sudbina pregovora. Da li će preporuka biti istovjetna onoj za Ukrajinu i Moldaviju, hoće li EK postaviti dodatne uvjete uz preporuku, da li bi se ti uvjeti mogli ispuniti do decembarske odluke zemalja članica EU. Međutim, već sada se može reći da bi bilo kakva pozitivna preporuka Evropske komisije bila veliko iznenađenje - kaže Ćerimagić, podsjetivši na primjer Sjeverne Makedonije, koja je, bez obzira na preporuke Evropske komisije, godinama čekala na zeleno svjetlo zemalja članica.

Ćerimagić: Ograničeni napredak. Screenshot

Unutrašnje promjene

Bivši bh. diplomata Draško Aćimović očekuje da EK danas preporuči početak pregovora za Ukrajinu i Moldaviju, a kandidatski status za Gruziju.

- BiH je političkom odlukom dobila kandidatski status, pa ne može svaki put, bez ispunjavanja uvjeta, dobiti sljedeću stepenicu. Međutim, unutar EU traje jedan konflikt. Predstavnici Portugala su već kazali da ne žele da se napravi “Frankenštajn” od 35 ili 37 država ako ni 27 u ovom momentu ne funkcioniše jednim glasom. Zato su unutrašnje promjene prioritet za EU - dodaje Aćimović.

Aćimović: Politička odluka. Screenshot

Podsjećamo, usvojeno je pet evropskih zakona iz 14 prioriteta EU, a Plakalo podsjeća i na obavezu da bude usvojen i niz drugih – od zakona o sprečavanju pranja novca, porijeklu imovine, finansiranju političkih stranaka, do novih zakona o VSTV-u i Ustavnom sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.