JASNA PORUKA

Isak i Munjić: Državna granica u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine

Istovremeno podsjećaju kako je trenutni saziv Vijeća ministara BiH fokus stavio na jačanje Granične policije BiH

Isak i Munjić. FUP

S. S.

9.11.2023

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić saopćili su kako Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) i FUP, kao i ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nikada neće pristati na bilo kakvo oduzimanje nadležnosti državi Bosni i Hercegovini.

Državna granica u isključivoj je nadležnosti države BiH, a ne administrativnih jedinica, odnosno entiteta i kantona koji se nalaze u sastavu države BiH, saopćeno je iz FMUP-a.

Granična kontrola

U saopćenju se ističe kako su granična kontrola i prelazak državne granice Bosne i Hercegovine u direktnoj nadležnosti Granične policije Bosne i Hercegovine.

- Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u stalnom je kontaktu s predstavnicima Vijeća ministara BiH koji nikada neće pristati na to da se kontrola nad granicom, na bilo koji način, stavi u nadležnost entiteta ili kantona, odnosno da se derogiraju nadležnosti države BiH - navodi se.

Iz FMUP-a potcrtavaju važnost jačanja Granične policije BiH jer, prema informacijama kojim raspolažu s državnog nivoa vlasti, "prošli saziv Vijeća ministara BiH ostavio je devastiranu Graničnu policiju BiH".

Pokušaj prenošenja nadležnosti

Istovremeno podsjećaju kako je trenutni saziv Vijeća ministara BiH fokus stavio na jačanje Granične policije BiH, posebno u dijelu ljudskih kapaciteta i materijalno-tehničke opremljenosti kako bi se stvorili uslovi da se Granična policija BiH sama, bez učešća nižih nivoa vlasti, bori sa savremenim sigurnosnim izazovima.

Stoga, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor FUP-a Vahidin Munjić pozivaju ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da se ne upušta u pokušaj prenošenja nadležnosti s državnih institucija na entitete i kantone, jer tome će se suprotstaviti prvo članovi Vijeća ministara BiH, a onda i FMUP i FUP, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.