NEZADOVOLJNI

Stanari zgrada u blizini pijace Kvardant: Količina neodgovornosti i nemara koju vlast(ela) prikazuje je neshvatljiva i neprihvatljiva

Ni nekoliko dana poslije svega nadležne institucije nisu uradile ništa po pitanju nas, navode

Požar na Otoci. N. Šaljić

N. H.

10.11.2023

Veliki požar je prošle nedjelje zahvatio otvorenu pijacu "Kvadrant" u sarajevskom naselju Otoka.

Požar je oštetio i zgrade u blizini, a kako stanari ovih zgrada u saopćenju napominju, vlasti još uvijek nisu uradile ništa po tom pitanju. 

Saopćenje stanara u ulici Radenka Abazovića u sarajevskom naselju Otoka prenosimo u cijelosti.

- Povodom nemilih događaja uzrokovanim velikim požarom unutar pijace Kvadrant, stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića imaju potrebu da obavijeste javnost o problemima s kojima se suočavaju. 

Kao što je velika većina javnosti upoznata, stanari zgrada iz navedene ulice su jučer pokrenuli peticiju u kojoj zahtijevaju od nadležnih institucija u Kantonu Sarajevo da po hitnom postupku izmjeste sve prisutne boksove i pijačnu djelatnost na adekvatnu lokaciju izvan lokacije Otoka, a koja ispunjava minimalne tehničke i upotrebne uslove za smještaj i rad vlasnika na istoj.

Ogromna šteta

Stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića su pretrpjeli ogromnu štetu u navedenom požaru koji je krenuo sa navedene pijace. S obzirom da se nadležne insititucije ni 5 dana nakon požara nisu oglasile o stvarnom uzroku požara, stanari zgrada u navedenoj ulici se opravdano boje za vlastitu sigurnost i svoju imovinu, s obzirom da su svi nivoi vlasti požurili sa saopštenjem kako će istima u što hitnijem roku biti obezbijeđen rad na istoj lokaciji. 

Stanari navedenih zgrada ne mogu da shvate i prihvate toliku vrstu neodgovornosti i nemara koju vlast(ela) pokazuje prema istima. Činjenica da javnost (ne) zna uzrok požara i da se bez obzira na to ide u uspostavljanje novih boksova i pijačne djelatnosti na istoj lokaciji opravdano stanarima navedenih zgrada budi strah, nesigurnost i opasnost da se sličan scenario može ponoviti.

Nemaran odnos preduzeća KJKP „Tržnice-Pijace“ i pojedinih vlasnika boksova koji su radili u krajnje neadekvatnim uslovima i bez adekvatnih mjera sigurnosti, su stanarima i vlasnicima poslovnih prostora navedenih zgrada nanijeli milionsku štetu.

I danima poslije požara se niko nije udostojio u medijima da kaže da se neće pomoći samo zakupcima prostora sa pijace Kvadrant, nego i stanarima zgrada čija je imovina visoko oštećena.

Velika koncentracija hemikalija 

Stanari navedenih zgrada se već danima suočavaju sa velikom koncentracijom praškastih hemikalija nastalih sagorijevanjem plastike i velike količine tkanine i raznih vrsta predmeta, koje su dimnim isparavanjem ušle kroz ventilacione sisteme navedenih zgrada te njihovim udisanjem dolazi do određenih iritacija dišnog sistema. 

Osiguravajuće kuće nakon nemilog događaja ne žele da sarađuju sa stanarima navedenih zgrada ili to rade po znatno većim cijenama upravo zbog prevelikog rizika koji navedena pijaca Kvadrant predstavlja po sigurnost samih zgrada i stanara.

Izjave o navodnom dovlačenju novih boksova na istu lokaciju izazivaju strah, nesigurnost i stvaraju nemir među stanarima navedenih zgrada i sve dalje aktivnosti oko takvog postupanja će uzrokovati revolt stanara što će zasigurno rezultirati mirnim protestima ispred nadležnih ustanova i navedene pijace.

 Napominjemo da nama ne smeta pijačna djelatnost i zakupci na istoj, ali nam smetaju nemarni i nesigurni uslovi u kojima rade i nepostojanje nikakve vrste kontrole kada je u pitanju protupožarna zaštita na istoj jer se time direktno ugrožava sigurnost svih ljudi koji žive na navedenoj lokaciji.

Zahtjevi za nadležne institucije

Od nadležnih institucija zahtijevamo da se u što skorije vrijeme izmjesti navedena pijaca Kvadrant sa sadašnje lokacije, da se zakupcima obezbijede svi neophodni uslovi za dostojanstven i normalan rad zbog osiguranja njihovih i naših prava, a sve u cilju izbjegavanja ponovnih nemilih događaja kojima smo svjedočili u prethodnim danima. 

Također, zahtijevamo od općinskih, gradskih i kantonalnih vlasti da prime stanare navedenih zgrada na sastanak, a kako bi im se iznijeli svi problemi s kojima se suočavaju stanari nakon požara.

Još jednom ističemo da peticija nije upućena kao bilo kakav oblik stigmatiziranja zakupaca ili njihovih prava na privređivanje, nego je upućena kao temeljno pravo nas stanara na život, vlastitu sigurnost, sigurnost naših domova, prava na zdravstvenu zaštitu i zaštitu našeg okoliša - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.