PREDSJEDNIK HDZ-A 1990

Cvitanović: Dok god je ovakav politički ambijent, BiH će kaskati na europskom putu

Niko nema pravo u naše ime, bjanko, predstavljati se kao jedini predstavnik i zastupnik Hrvata u BiH, rekao je

Ilija Cvitanović. Facebook

S. S. / BHRT

12.11.2023

Dok god je ovakav složen, kompliciran, sa vrlo ružnim riječima politički ambijent u Bosni i Hercegovini, mi ćemo kaskati na evropskom putu, izjavio je za BHRT Ilija Cvitanović, koji je jučer na Saboru HDZ-a 1990 u Jajcu ponovno izabran za predsjednika te stranke.

- Mi smo usvojili naše smjernice političkog djelovanja, koje vrlo jasno crtaju i usmjeravaju naš politički put. HDZ 1990 će se vrlo jasno odnositi prema svim pojavama u Bosni i Hercegovini u društvenom životu, prvenstveno mislim o evropskom putu BiH, o NATO putu BiH, o teritorijalnoj cjelovitosti BiH, o uključivim politikama u BiH, naša ruka će biti pružena - kazao je Cvitanović.

On je naglasio da je za tu stranku od izuzetne važnosti odnos među Hrvatima u BiH i hrvatskim političkim predstavnicima.

- Niko nema pravo u naše ime, bjanko, predstavljati se kao jedini predstavnik i zastupnik Hrvata u BiH. Današnji Sabor, ambijent i broj ljudi pokazuje da mi i naši partneri imamo vrlo značajnu i podršku i poziciju kod Hrvata u BiH i na tom tragu će i moja uloga i misija biti - voditi u naredne četiri godine ovu stranku, kao stranku koja nosi kredibilitet dosljednosti proteklih 17 godina kada je u pitanju i vlastiti narod i vlastita domovina BiH - kazao je Cvitanović.

Komentarisao je i nedavni Izvještaj Evropske komisije o BiH, ocijenivši ga realnim.

- Nažalost, ne možemo izraziti zadovoljstvo Izvještajem Evropske komisije, ali on je realan, on govori o suštini neprovođenja preuzetih obaveza. Mi smo samo dva prioriteta od 14 u potpunosti proveli, donijeli smo nekoliko zakona iz jednog od 14 prioriteta koje je pred nas postavila Evropska komisija, nije to to. Nažalost, dok god je ovakav složen, kompliciran, sa vrlo ružnim riječima politički ambijent u BiH mi ćemo kaskati na evropskom putu. Mišljenje nije dobro, ono je uslovno, niko ne zna šta ti uvjeti podrazumijevaju - kazao je, između ostalog, Cvitanović.

Cvitanović je jednoglasnom odlukom 310 delegata Sabora HDZ-a 1990 izabran za predsjednika stranke, a njegov zamjenik bit će Stipo Tokić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.