MODERNIZACIJA OSBIH

Helez na otvaranju avioizložbe u Dubaiju: Ne smijemo zaostajati za svjetskim trendovima avijacije

Važno nam je da se iz prve ruke uvjerimo u kojem smjeru ide vojna avioindustrija, rekao je Helez

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa saradnicima. MO BiH

N. Č.

13.11.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa saradnicima je, u ponedjeljak, 13. novembra 2023. godine, prisustvovao otvaranju velike međunarodne avioizložbe „Dubai Airshow 23“, koja je otvorena 13. novembra i traje do kraja sedmice, a održava se u najmnogoljudnijem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Avioizložba u Dubaiju ubraja se među najveće međunarodne izložbe vojne i civilne avijacije, na kojoj ove godine učestvuje više od 1.400 izlagača iz 95 zemalja svijeta. Za gostovanje na izložbi i učestvovanje na desetak pratećih tematskih konferencija prijavilo se 390 visokih vojnih i civilnih delegacija.

- Savremene sigurnosne prijetnje od nas zahtijevaju da pratimo i ne zaostajemo za svjetskim trendovima u nadzoru i kontroli zračnog prostora naše države. Važno nam je da se iz prve ruke uvjerimo u kojem smjeru ide vojna avioindustrija te da s nekim od najvećih svjetskih proizvođača razmotrimo mogućnosti našeg prilagođavanja tim trendovima. Modernizacija Oružanih snaga BiH je cilj od kojeg nećemo odustati, jer moramo biti u stanju ispunjavati zakonom propisanu misiju zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje - rekao je tim povodom ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Uz ministra Heleza, u delegaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH su i ambasador BiH u UAE Bojan Đokić, zapovjednik Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH brigadir Milorad Krajšumović, šef Odsjeka za politike upravljanja i zaštite zračnog prostora u Sektoru za politiku i planove MOBiH brigadir Herman Jerman, šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba i ostali saradnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.