ODRŽANA KONFERENCIJA

Kemal Ademović o pismu koje su uputili pojedini državni parlamentarci iz RS: Ima previše neistina

Ova geopolitička situacija nam ne ide u prilog, kazao je Ademović

Ademović: Usložnjavanje postojeće političke situacije. Armin Durgut / Pixsell

Z. K.

13.11.2023

Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a,  održao je konferenciju za medije povodom održavanja 105. Rose-Roth seminara PS NATO-a. Izjavio je kako predstavnici iz Republike Srpske nisu prijavili svoje prisustvo.

Postoje opstrukcije

Osim toga, nije mogao potvrditi ni ranije najavljeni dolazak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Govoreći o bosanskohercegovačkoj perspektivi kada je riječ o članstvu u NATO-u, Ademović je kazao kako je dijalog ključan. Komentarisao je i pismo koje su uputili pojedini državni parlamentarci iz Republike Srpske, u kojem tvrde kako je BiH utočište islamskog radikalizma.

- Bosna i Hercegovina je donijela Zakon o odbrani 2005., gdje je u članu 84. precizirano koje su uloge svih organa koje su Zakonom i Ustavom obavezani da postupaju, kada je riječ o pristupanju BiH NATO-u. 

Danas smo u situaciji da umjesto MAP-a, imamo ANAP, postoje opstrukcije, iako je ovaj seminar verifikovan u proceduri, u Parlamentarnoj skupštini BiH, što uključuje kolegije. Imamo situaciju u kojoj, osim Željke Cvijanović, još neki kadrovi iz reda srpskog naroda, vjerovatno se neće odazvati, jer vidim to po ovim potvrđenim terminima, nisu potvrdili prisustvo - kazao je Ademović.

Ističe da MOBiH i Komisija za NATO rade ono što je u ANAP-u.

- Ministarstvo odbrane i Komisija za NATO (parlamentarna) rade ono što je u ANAP-u. Činjenica je da mi nemamo zajedničko gledanje na budućnost BiH u NATO-u. Mi ne potenciramo u ovom momentu i ne zaključujemo da je BiH sigurno članica NATO-a, da ćemo to uraditi sutra ili za godinu. Mi nastojimo da kroz razgovor, dogovor, a u konačnici možda i neki referendum građana, damo zadnju riječ o tome. 

Ova geopolitička situacija nam ne ide u prilog, ovaj seminar koji je mnogo ranije zakazan dolazi u tako jednoj otežanoj sigurnosnoj situaciji. Ovi kadrovi koji su, braneći gospodina Dodika od daljnjeg procesuiranja, vjerovatno, posegnuli za tim da konstruišu jedno pismo koje ima previše pretpostavki, neistina, koje, s jedne strane, jeste retorika i pokušaj prikazivanja stanja onakvo kako nije, ne služi njima na čast. 

Bilo otkazivanja

To je usložnjavanje postojeće političke situacije sasvim sigurno - zaključio je Ademović.

Dodao je kako još nema potvrđenu informaciju da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dolazi u BiH u narednim danima, iako su pojedini zvaničnici to ranije najavili.

- Bilo je otkazivanja - naveo je Ademović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.