IZAZVAO BURNE REAKCIJE

Špiriću nejasna "histerija Sarajeva" zbog pisma predstavnika RS

On je naglasio da se pismo treba pažljivo pročitati jer, kako kaže, "ponavljanje je majka znanja"

Nikola Špirić. Armin Durgut / PIXSELL

N. Č.

13.11.2023

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da bi oni koji kritikuju pismo predstavnika RS-a upućeno Evropskom parlamentu i američkom Kongresu trebali ponovo pročitati dokument. Pismo se odnosi na problematiku nepoštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustava BiH i evropskih integracija, kao i na prisustvo militantnih islamista u zemlji.

Špirić je izazvao pažnju navodeći da kritičari nisu spremni suočiti se s istinom. On je naglasio da se pismo treba pažljivo pročitati jer, kako kaže, "ponavljanje je majka znanja". Špirić je također uputio na "stare izvještaje o militantnim islamistima u BiH", u kojima su potpise stavljali i funkcioneri iz redova Bošnjaka.

- Zanimljivo je da ih ne tangira to što u pismu navodimo argumente o nepoštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustava BiH i evropskih integracija nego činjenica o postojanju militantnih islamista u BiH. Oni ili su kratkog pamćenja ili misle da se više niko ne bavi tim problemom. Možda nisu čuli za Gornju Maoču i druga mjesta slična njoj, ili su konačno i ta sela stavili pod domaće, a ne šerijatsko zakonodavstvo - izjavio je Špirić novinskoj agenciji Srna.

Dodatno, Špirić je izrazio nejasnoću u vezi s "histerijom u Sarajevu zbog pisma" te ukazao na navodna djela "nekih bošnjačkih političara zasnovanih na mržnji i bez ikakve argumentacije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.