SPRIJEČITI IZBORNU KRAĐU

PDP i HRS predstavili prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona

U moru priča oko brojnih prioriteta, mislimo da je ovo prioritet broj jedan, rekao je Borenović

Održana konferencija za medije. Screenshot

S. S.

13.11.2023

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović sastao se danas sa liderom HRS-a Slavenom Ragužem. Povod za sastanak je transaparentnost izbornog procesa u borbi protiv korupcije.

Ove dvije stranke žele stvoriti politički pritisak kako bi se usvojile tehničke izmjene Izbornog zakona, kojim bi se u izborni proces uvelo skeniranje otiska prsta, skeniranje biračkih listića i elektronsko brojanje glasova.

- Prošli Opći izbori su u historiji BiH bili najkorumpiraniji, oni su kao nikada do sada ukrali demokratiju. Nećemo ništa izmisliti kada kažemo da svaka korupcija u BiH počinje i završava na izbornim krađama. Lokalni izbori 2024. će biti uzaludni ako se u ovoj neizbornoj godini ne usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona. Mi smo sačinili jedan prijedlog s kojim ćemo ići svim političkim strankama u oba entiteta i tražit ćemo da prihvate ono što je napisano ovdje - istakao je Raguž.

Borenović ističe da je neizborna godina šansa i prilika za uvođenje modernih tehnologija kako bi se stvorili preduslovi za ulazak u izbore s poštenim namjerama.

- U moru priča oko brojnih prioriteta, mislimo da je ovo prioritet broj jedan, kojim bi se otvorio put da sačuvamo ovo društvo, na određenim demokratskim vrijednostima u kojima svaki glas vrijedi. Ovo što smo mi kao dvije političke partije uradili, nema nikakav politički prizvuk. Ovo je naš poziv da svi zajedno ovo usvojimo. Ovo su suštinske i najpotrebnije izmjene - istakao je Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.