ALARMANTNO

Građani uznemireni nakon hapšenja predatora u Velikoj Kladuši: Zašto FBiH nema registar pedofila

Ako bi nešto trebalo biti prioritet, onda su to prava, interesi, zaštita integriteta, zdravlja, ukupnog digniteta i dostojanstva naše djece, kazao je

FBiH još nema registar pedofila. Facebook

Alen Bajramovic

13.11.2023

Bijeg osuđenog pedofila Ivice Miškovića iz prostorija Osnovnog suda u Banjoj Luci, hapšenje ranije osuđivanog silovatelja Senada Mustedanagića u Velikoj Kladuši i pojačana zabrinutost građana za sigurnost njihove djece još jedanput podsjećaju na neispunjene obaveze koje je naša zemlja preuzela potpisivanjem međunarodnih konvencija prije više od deset godina.

Nacrt usvojen

Zakoni o posebnim registrima pravomoćno osuđenih osoba za krivična djela seksualna zloupotreba i iskorištavanje djece na snazi su u većini zemalja regiona, od prije pet godina i u entitetu RS, ali ovakav oblik zaštite djece u FBiH, uprkos inicijativama, nikada nije usvojen.

Bivši parlamentarac Jasmin Duvnjak, s kolegama Lanom Prlić i Anerom Žuljevićem, početkom 2019. godine u Parlamentu FBiH predložio je Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH, odnosno registru pedofila.

Duvnjak: Tekst bio u proceduri. Fena

- Predstavnički dom je početkom 2020., prije pandemije, usvojio ovaj zakon, ali ga je Dom naroda, gdje smo kolega Žuljević i ja bili predlagači, usvojio tek u julu 2022. i onda je javna rasprava održana u ljeto 2022. Sad imamo situaciju da, ni godinu i po nakon što su oba doma PFBiH usvojila taj nacrt i nakon što je odrađena kvalitetna javna rasprava, tekst prijedloga još nije u proceduri. On se našao na dnevnom redu četvrte redovne sjednice Predstavničkog doma, ali je ona prekinuta i nikad nije nastavljena - kaže Duvnjak.

Dodaje da ova situacija na najbolji način oslikava ukupnu neproduktivnost, inertnost i neodgovornost vlasti u svim mandatima, posebno što su u pitanju djeca.

Kornjača i zec

- Ako bi nešto trebalo biti prioritet, onda su to prava, interesi, zaštita integriteta, zdravlja, ukupnog digniteta i dostojanstva naše djece. Nažalost, svjedočimo da više od decenije nakon što smo prihvatili međunarodne konvencije, nakon što je svakodnevno ta pošast, ta socijalna patologija zvana pedofilija, sveprisutna ne samo u BiH već i u svijetu, naše društvo ne daje sistemske odgovore kako da se ta pošast sankcionira i kako da se utječe da se pravomoćno presuđeni počinioci udalje od djece. Zato upućujem apel entitetskim vlastima da promptno reagiraju i ovaj zakon usvoje do kraja godine - ističe Duvnjak.

FBiH je, kaže Duvnjak, crna rupa u BiH, ali i regiji.

- Ima ona priča o utrci kornjače i zeca, u kojoj je kornjača prije došla do cilja zato što je zec bio neozbiljan, zastajkivao, usput spavao. Nažalost, u ovoj, ali i drugim situacijama, mi smo i kornjača i zec. Spori smo kao kornjača, a neodgovorni kao zec - poručuje bivši parlamentarac Jasmin Duvnjak.

Zabraniti rad s djecom

Zakonom koji su predložili poslanici Duvnjak, Prlić i Žuljević onemogućilo bi se upošljavanje osuđenih za ova krivična djela u školama, vrtićima, udruženjima i nevladinim organizacijama koje rade s djecom.

Svi poslodavci u ovoj oblasti bili bi obavezni da traže dokaz da se kandidati za posao ne nalaze u registru.

Osuđeni pedofili imali bi obavezu da se periodično javljaju nadležnim MUP-ovima i obavještavaju o promjeni mjesta prebivališta i putovanjima, čime bi se osigurale posebne zakonske mjere kojima bi se onemogućio njihov kontakt s djecom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.