USVOJEN NACRT ZAKONA

Lana Prlić za "Avaz": Djeca će biti sigurnija, u ustanovama nema mjesta za pedofile

Nažalost, upravo prestupnici ovih djela se često vraćaju među djecu i omladinu i zato je praksa u svijetu upravo ovaj registar, kaže Prlić

Prlić: Na pola smo puta. Avaz

Piše: A. Čengić

21.7.2022

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno je usvojen Nacrt zakona po kojem bi Federacija trebala dobiti registru pedofila. 

U parlamentarnu proceduru još 2019.godine uputila je zastupnica u Predstavničkom domu Lana Prlić (SDP).

Za portal "Avaza" kaže da je početkom 2020. godine jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu te da se čekalo do danas da bude usvojen u Domu naroda.

- Zakon o posebnom registru prestupnika pravomoćno osuđenih protiv spolne slobode i morala djece i maloljetnika sam uputila u parlamentarnu proceduru još 2019. godine. Početkom 2020. godine je jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu i čekao se Dom narod - kaže Prlić.

Javna rasprava

Posebno se zahvalila kolegama Jasminu Duvnjaku (SDA) i Aneru Žuljeviću (SDP) delegatima u Domu naroda koji su inzistirali da se ovaj nacrt Zakona uvrsti na dnevni red i jednoglasno podrži što je danas i učinjeno. 

- Tako da smo sada na pola puta, preostaje nam javna rasprava i formiranje prijedloga Zakona koji se nadam neće čekati godine da bude usvojen. 

Međunarodna obaveza

Uspostavljanjem registra znači da bi FBiH ispunila međunarodnu obavezu, RS je uspostavio registar još 2018. godine.

- Registar znači da će se sva lica koja su pravomoćno osuđena nalaziti u tom registru koji je tajan i trajan. Što znači da pri zapošljavanju u institucije i ustanove koje se direktno ili indirektno bave djecom i omladinom imati uvid. Ta ustanova ili institucija mora pri zapošljavanju novih lica obratiti se tužilaštvu ili MUP-u da provjeri da li je neko od kandidata za neku poziciju unutar te ustanove u registru. Ukoliko jeste ta osoba se ne može zaposliti na mjesto gdje se direktno ili indirektno radi sa djecom i omladinom - kaže Prlić za "Avaz".

Ovim registrom bi djeca bila sigurnija, a i roditelji koji kada šalju svoju djecu u školu ili neke druge aktivnosti znaju da su u sigurnim rukama i da među uposlenicima nije neki osuđivani prestupnik.

- Jer, nažalost upravo prestupnici ovih djela se često vraćaju među djecu i omladinu i zato je praksa u svijetu upravo ovaj registar - zaključila je Prlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.