PREMIJER FBIH

Nikšić: Proces uspostave vlasti bio je test demokratskih vrijednosti koji neki nisu položili

Zaista ne možemo sebi dozvoliti da korupcija i zloupotreba vlasti pojedu budućnost naše zemlje i djece, poručio je Nikšić

Nikšić: Suštinska demokratska načela su često zanemarena zarad parcijalnih političkih interesa. Facebook

N. Aj.

14.11.2023

U organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a (PS NATO) u saradnji s Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine 105. Rose-Roth seminar održava se u Sarajevu. Počeo je danas, a trajat će do 16. novembra.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na Facebooku je poručio da su demokratska načela na globalnom nivou danas predmet osporavanja. 

Uloga pojedinca

- Živimo u vremenu stalnog pomjeranja granica pojedinačnih i kolektivnih sloboda, s jedne, ali i njihovog uskraćivanja, s druge strane. To je jedan proces koji trenutno živimo i mišljenja sam da ćemo u predstojećem periodu morati ispitati kako se nosimo s izazovima ovog trenutka i polažemo li ispit demokratičnosti.

Dobro je što o tome diskutujemo onako kako smo to danas u okviru Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a - poručio je Nikšić.

Dodao je da moramo jačati ulogu pojedinca u društvu.

- U BiH, ako gledamo sa političkg stajališta, kolektivna prava su iznad pojedinačnih i to je osnova brojnih problema. Osim toga, suštinska demokratska načela su često zanemarena zarad parcijalnih političkih interesa. Na tome moramo raditi posebno u domenu implementacije presuda iz Strazbura.

U sistemu demokratskih vrijednosti morate uvijek biti spremni na iskorak. Cilj političkog djelovanja nikad ne može i ne smije biti status quo i betoniranje trenutnog stanja nego njegovo stalno mijenjanje nabolje u interesu svakog čovjeka - istakao je Nikšić.

Naveo je da je sam proces uspostave vlasti u proteklom periodu bio test demokratskih vrijednosti koji neki nisu položili.

Fiskalni kapacitet

- Naravno da kada ste vlast teret odgovornosti je mnogo veći. Ne možemo sebi dozvoliti luksuz detektovanja problema bez istovremenog nuđenja rješenja. Na rješenja smo u Vladi FBiH i fokusirani i želimo aktivno učešće građana u tim procesima.

Zaista ne možemo sebi dozvoliti da korupcija i zloupotreba vlasti pojedu budućnost naše zemlje i djece. Od toga se naše društvo mora odmaknuti.

Insistiranje na demokratskim pravima nije slučajno. Svi težimo ekonomskoj stabilnosti, a za nju nam je potrebno stabilno i kohezivno društvo - poručio je Nikšić.

Dodao je i kako Vlada FBiH nastavlja djelovati u skladu s raspoloživim mjerama i fiskalnim kapacitetom, kako bi se održao ekonomski rast, a što je reflektovano i u prioritetima Vlade FBiH.

- Fokusirat ćemo se na očuvanje životnog standarda građana, radnika i socijalnih kategorija, povećanje stepena konkurentnosti privrede i unapređenja poslovnog ambijenta posebno kroz fiskalne zakone, na povećanje javnih investicija, jačanje poljoprivredne proizvodnje, ubrzanu digitalnu transformaciju i energetsku tranziciju - zaključio je Nikšić u objavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.