TUŽILAŠTVO HNK

Potvrđena optužnica protiv Ese Razića za ratni zločin kod Mostara

Lišen slobode na graničnom prijelazu prilikom ulaska u BiH

Tužilaštvo HNK: Produžen mu i pritvor. Avaz

Meliha Smajkic

15.11.2023

Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti je potvrdio optužnicu koju je Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo protiv Ese Razića (57), rođenog u Čapljini, državljanina SAD, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. preuzetog KZ bivše SFRJ.

Optužnicom se Raziću na teret stavlja da je 2. oktobra 1993. godine, u jutarnjim satima, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubistvo dva ratna zarobljenika.

Uz optužnicu, iz Tužilaštva HNK su predložili produženje mjere pritvora optuženom.

- Kantonalni sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog osnovan i 13. novembra 2023. godine donio rješenje o produženju pritvora protiv optuženog iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva - naveli su iz Tužilaštva HNK.

Pritvor može trajati do okončanja glavnog pretresa i izricanja presude, a najduže dvije godine, računajući od dana potvrđivanja optužnice.

Podsjetimo, Razić je lišen slobode na graničnom prijelazu, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, jer je za njim bila raspisana potraga zbog vođenja krivičnog postupka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.