TUŽILAŠTVO HNK

Potvrđena optužnica protiv Roberta Medića: Ubio jednog civila bošnjačke nacionalnosti, a drugog teško ranio

Bio pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne HVO-a

Tužilaštvo HNK: Ratni zločin. Avaz

Meliha Smajkic

28.9.2023

Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti je potvrdio optužnicu koju je Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo protiv Roberta M. zvanog Roba (52) s prebivalištem u Zagrebu, Republika Hrvatska, zbog osnovane sumnje da je počinio Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st.1. preuzetog KZ SFRJ.

Kako saznajemo riječ je o Robertu Mediću, nekadašnjem pripadniku zloglasne Kažnjeničke bojne HVO-a kojom je rukovodio Mladen Naletilić Tuta, ratni zločinac.

Izdvojio dvoje civila

Kako su naveli iz Tužilaštva HNK, Robert M. se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH, u svojstvu pripadnika HVO-a, 12. juna 1993. godine, u ulici Mahe Đikića u Mostaru, zajedno sa V. M. i G. A., iz zgrade izveo četiri civilne osobe bošnjačke nacionalnosti.

Nakon što su ih vozilom odvezli na Heliodrom, optuženi je, zajedno sa njemu poznatim pripadnikom HVO-a, izdvojio dvoje civila i odvezao ih u naselje Podhum u Mostaru.

Ispalio više metaka iz automatske puške

- Nakon izlaska iz vozila u pravcu njih ispalio više metaka iz automatske puške, usljed čega je M.R. zadobio povrede od kojih je podlegao na licu mjesta, dok je druga osoba zadobila teške po život opasne tjelesne povrede.

Dakle, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, izvršio ubistvo jedne civilne osobe i nanio povrede tjelesnog integriteta drugoj civilnoj osobi i na taj način počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st.1. preuzetog KZ SFRJ - naveli su iz Tužilaštva HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.