NAKON PUCNJAVE

Zatražen pritvor za Selvedina Gološa zbog pokušaja ubistva Muhameda Ajanića

Arnel P. i Vernes B.se kao i prvoosumnjičeni terete za protupravno lišenje slobode

S lica mjesta. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

9.9.2022

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su prema Kantonalnom sudu Mostar podnijeli prijedlog za određivanje pritvora prema Selvedinu Gološu (27), zvanom "Gola", zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, a u stjecaju sa protupravnim lišenjem slobode i neovlaštenim nabavljanjem, držanjem ili prodajom oružja.



Postoji bojazan da će pokušati dovršiti krivično djelo

- Pritvor osumnjičenom S.G. je predložen iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će dovršiti pokušano krivično djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna - pojasnili su iz Tužilaštva HNK.

Za drugoosumnjičenog Arnela P. (23) i trećeosumnjičenog Vernesa B. (26) nije predložena mjera pritvora, jer, kako je rečeno, ne postoje zakonski razlozi za njezino predlaganje i određivanje.

Inače, njih dvojica se sumnjiče da su kao supočinitelji počinili krivično djelo protupravno lišenje slobode.

Podsjetimo, riječ je o akterima pucnjave koja se dogodila u srijedu uvečer u Mostaru, kada je ranjen Muhamed Ajanić (27).

Prema informaciji iz Tužilaštva HNK, a kako smo i pisali, osumnjičeni Gološ se tereti da je te večeri oko 19 sati automobilom Golf 5 u kojem su bili Arnel P. i Vernes B., iz naselja Dračevica krenuli u potjeru za vozilom Fiat Bravo, kojim je upravljao Selmedin A., dok se Ajanić nalazio na mjestu suvozača.


Policajac ih spriječio da ga ubace u gepek

- Prateći navedeno vozilo na lokalitetu Gnojnice, tačnije kod salona namještaja "Adonis", osumnjičeni S. G. je htijući lišiti života oštećenog M.A., iz pištolja marke Glock 9X19 mm, ispalio više metaka u njegovom pravcu, od kojih ga je jedan metak pogodio u predjelu desnog ramena, uslijed čega je zadobio ozljedu za sada neutvrđenog stupnja. Zatim su nastavljajući pratiti navedeno vozilo, istom prepriječili put na lokalitetu Bišće Polje kod benzinske pumpe "Energopetrol", nakon čega su sva trojica osumnjičenih izašli iz vozila, te prišli S. A., izvukli ga iz vozila, udarali ga po svim dijelovima tijela, te s ciljem da ga protupravno liše slobode, odvukli ga do prtljažnika vozila Golf 5 - naveli su iz Tužilaštva.

U namjeri da ga ubace u gepek spriječio ih je policajac, koji se zatekao na mjestu događaja.

Za Gološa su naveli i da je neovlašteno držao pištolj marke Glock.

Iz Tužilaštva HNK su naveli da nastavljaju sa istragom protiv svih troje osumnjičenih i zajedno sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a HNK poduzimaju i druge istražne radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.