TREĆI PO REDU

U Travniku počeo “IT Reboot” sajam informacionih tehnologija

Za posjetitelje su obezbijeđena brojna predavanja o najaktuelnijim temama, ali i interaktivne panel diskusije

Svetlana Cenić. Avaz

15.11.2023

U organizaciji Centra za edukaciju mladih, u Travniku je otvoren treći po redu sajam informacionih tehnologija “IT Reboot.” 

U periodu od 15. do 17. novembra, koliko traje sajam, Travnik će okupiti brojna istaknuta imena iz svijeta informacionih tehnologija i ekonomije. Za posjetitelje su obezbijeđena brojna predavanja o najaktuelnijim temama, ali i interaktivne panel diskusije na kojima će se razmjenjivati mišljenja o mikro i makroekonomskim aspektima razvoja IT industrije.

Mjesto susreta

IT Reboot je, kako su istaknuli organizatori već postao mjesto susreta i razmjene ideja iz oblast informatičkog sektora, a koji se prvenstveno održava s ciljem kreiranja preduslova za razvoj IT industrije ne samo u Travniku, već i u cijeloj BiH.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je na današnjoj svečanoj ceremoniji otvorio sajam IT Reboot, te kako je ranije najavljeno zvanično pustio u rad aplikaciju “DTC”, čime je Travnik postao prvi Digital Tax Free City u Bosni I Hercegovini.

Tom prilikom istaknuo je da građani u Travniku od danas imaju mogućnost da besplatno registruju obrt digitalnim putem, čime su također ostvarene brojne olakšice za ubrzani lokalni ekonomski razvoj.

- Sve je ovo za mlade i zbog mladih. Stvorili smo jedan brend na koji Travnik mora biti ponosan. Eminentni stručnjaci koji su učestvovali u prethodnim sajmovima, kao i oni koji su danas ovdje s nama zasigurno su dokaz da smo na pravom putu -  kazao je Dautović.

Treći “IT Reboot” u Travniku osigurao je expo i gaming zonu, Kids Reboot corner, te Reboot challenge, TikTok i Instagram izazove za koje je osiguran nagradni fond u iznosu do 15.000 KM.

Predavanje Svetlane Cenić

Ovogodišnji “IT Reboot” sajam otvoren je predavanjem Svetlane Cenić koja je u prepunom amfiteatru srednjoškolskog centra govorila na temu vještačke inteligencije i ekonomskog razvoja.

Drugog dana Sajma predviđena su predavanja Nemanje Antića i Merseda Čamdžića, kao i drugi interaktivni panel na temu umjetne inteligencije u kojem učestvuju Selma Fukelj, Adnan Mehremić i Nemanja Antić. Treći dan rezerviran je za expo i gaming zonu, Kids Reboot corner, te Reboot challenge, TikTok i Instagram izazove za koje je osiguran nagradni fond u iznosu do 15.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.