DAMIR IVETIĆ

Vijećnik iz Odžaka: Gdje vlada HDZ najmanje se poštuju prava Srba

Trideset godina nakon rata trebamo se baviti da li se ćirilica ili latinica kao ravnopravno pismo trebaju naći u javnom prostoru ili školi, kaže on

Damir Ivetić. Srna

S. S.

15.11.2023

Vijećnik u Općinskom vijeću Odžaka Damir Ivetić izjavio je da je žalosno što vijećnici HDZ-a u Mostaru nisu glasali za amandman da se ćirilica nađe na tablama sa nazivima naselja, ulica i trgova, te ukazao da je to jedan od primjera da se na teritoriji gdje vlada ova stranka najmanje poštuju prava Srba kao konstitutivnog naroda.

- Trideset godina nakon rata trebamo se baviti da li se ćirilica ili latinica kao ravnopravno pismo trebaju naći u javnom prostoru ili školi. Ovo je još jedan pokazatelj da su Srbi u Federaciji BiH  dovedeni na rub propasti i izdisaja i da ih za pet ili deset godina neće ni biti u FBiH - rekao je Ivetić Srni.

On je istakao da je u Posavskom kantonu, gdje je HDZ na vlasti, i kantonalna Vlada formirana bez Srba, mimo Ustava i zakona.

- Srbi u dijelu Federacije tamo gdje je HDZ na vlasti imaju najviše problema kada su u pitanju njihova prava na rad i na jezik i pismo. U Posavskom kantonu smo dokazali da je Vlada formirana mimo Ustava i svih povelja o ljudskim pravima - rekao je Ivetić.

On je kazao da se gotovo svakodnevno bilježe i pritisci na srpski narod u dijelovima FBiH.

- Imamo i terorisanje srpskog naroda u mnogim dijelovima FBiH, a o konstitutivnosti i ravnopravnosti da ne govorimo - rekao je Ivetić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.