NEZADOVOLJSTVO

Udruženje poslodavaca RS: Ukoliko se poveća minimalna plaća na 1.050 KM to neminovno dovodi do otpuštanja radnika

On je naglasio da poslodavci očekuju od Vlade RS da će razmotriti sve njihove prijedloge i primjedbe i donijeti drugu odluku

Udruženje poslodavaca RS. Srna

S. S.

15.11.2023

Realan iznos najniže plaće za 2024. godinu u RS je 750 KM ili oko 60 posto prosječne plaće i ukoliko bi bio usvojen prijedlog da to bude 1.050 KM neminovno bi došlo do otpuštanja radnika, smanjenja proizvodnje, kao i povećanja cijena proizvoda i usluga, stav je Unije udruženja poslodavaca RS.

Predsjednik Unije Saša Trivić rekao je da bi povećanjem najniže plaće na 1.050 KM čistačica u sistemu obrazovanja imala toliki iznos plaće, dok bi nastavnik primao 1.200 KM.

Povećanje plaća u cijeloj firmi

- Zajednički zaključak predstavnika kompanija je da se više neće podizati samo najniže plaće, već da se povećaju plaće u cijeloj firmi, što po kompaniji mjesečno iznosi od 250 KM do 400 KM u bruto iznosu za svakog radnika - rekao je Trivić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je naglasio da poslodavci očekuju od Vlade RS da će razmotriti sve njihove prijedloge i primjedbe i donijeti drugu odluku.

Trivić je naveo i da će poslodavci tražiti od Vlade RS da najniža plaća ne bude izvor za povećanje budžetskih prihoda, već da borba protiv sive ekonomije i povećanje poreza budu način da se dođe do više novca u republičkoj kasi.

Neopravdano bolovanje

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca rekao je da je predloženo da se zajedno sa Vladom Federacije BiH uvede uspostavljanje oporezivanja dividende, jer je ona "izvor sive ekonomije". Takođe, predloženo je i uvođenje poreza na ekstra dobit.

Potpredsjednik Unije Dejan Mijić rekao je da bi povećanjem najniže plaće sa 700 KM na 1.050 KM bila ugrožena privreda, pogotovo u malim mjestima u kojima neki poslodavci jedva isplaćuju i iznos od 700 KM.

On je dodao da bi enormno povećanje minimalne plaće dovelo i do povećanja korištenja neopravdanog bolovanja u preduzećima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.