OBILJEŽEN SVJETSKI DAN

S kojim problemima se susreću dijabetičari u BiH: Nemaju pravo na izbor pomagala, nedostaje i dijabetologa

Za glukometre i trakice koji se nabavljaju preko tendera bira se najjeftinija opcija i uopće se ne mogu koristiti, kaže Alma Mulaosmanović

Dijabetičari u BiH se susreću sa brojnim problemima. Facebook

Dž. Redžepagić

16.11.2023

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, koji se obilježava u spomen na 14. novembar 1921. godine, kada su Kanađani Frederik Grant Banting (Frederick) i Čarls Best (Charles) izolirali inzulin, što je omogućilo liječenje do tada smrtonosne šećerne bolesti, obilježen je širom svijeta.

Dijabetes je jedan od najbrže rastućih zdravstvenih izazova u 21. stoljeću, odnosno bolest koja u cijelom svijetu ima trend porasta, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju, pa ga danas opisujemo kao pandemiju.

Pogrešna logika

Predsjednica Udruženja oboljelih od dijabetesa tipa 1 Alma Mulaosmanović za „Avaz“ je iznijela najveće probleme s kojima se susreću dijabetičari, a, nažalost, među njima je i sve više djece na našim prostorima.

- Trenutno se djeca oboljela od dijabetesa susreću s problemom neadekvatnih trakica koje prikazuju hipoglikemiju. Prije pola godine smo imali sastanak s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i on je obećao da će to riješiti, međutim, to se još nije desilo. Te trakice Federalni zavod zdravstvenog osiguranja nabavlja i plaća, ali nama nisu korisne - objašnjava nam Mulaosmanović.

Mulaosmanović: Pravo na izbor. Facebook

Navela je i primjer glukometara i trakica koji se nabavljaju preko tendera, ali se, prema njenim riječima, bira najjeftinija opcija i uopće se ne mogu koristiti. Kako nam je rekla, pogrešno je voditi se tom logikom zato što pomagala moraju biti adekvatna i precizna jer se prema njihovim rezultatima dozira inzulin i, na koncu, o tome ovisi život dijabetičara.

- Mi u Udruženju nastojimo da se više baziramo na edukacije jer je to jedan osnov i temelj dobre kontrole uz pomagala i senzore koje imamo. Trudimo se da organiziramo što više edukativnih predavanja i reedukacija jer ljudi imaju tendenciju da se opuste, a dolaze i novooboljeli i zato je potrebno konstantno educirati i reeducirati oboljelu djece i njihove roditelje - kaže Mulaosmanović.

Pouzdana sredstva

Također navodi da je još jedan od problema s kojima se dijabetičari susreću manjak dijabetologa na našim prostorima i dugo čekanje na termin za kontrolu. To je, navela je, problem o kojem ministarstva trebaju da povedu računa jer se dugo nisu raspisivale specijalizacije i pri svakoj kontroli bi se trebalo naručiti za iduću.

- Ono što smatramo najznačajnijim u ovoj oblasti je pravo na izbor medicinskih pomagala jer ne odgovara svakome isto, nekome zbog kontraindikacija s drugim lijekovima koje koriste, nekome zbog alergija itd. i zato nam je vrlo bitno da imamo pouzdana sredstva koja svako može izabrati prema svojim potrebama - dodaje Mulaosmanović.

Problem senzora je riješen

Kako nam je rekla, problem senzora je riješen.

- Još imamo pravo izbora. Skinuta je dobna granica, na njega imaju pravo i odrasli, oni koji su registrirani i s tim trenutno nema problema - ističe Mulaosmanović.

Udruženje je u utorak organiziralo panel kojem su prisustvovali brojni doktori čije specijalnosti imaju veze s komplikacijama dijabetesa i čija je tema prvenstveno diskusija o najboljim načinima za prevenciju ili odlaganje tih komplikacija. Tema panela je bila „Dijabetes – edukacija i inovacija“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.