PROŠIRENA CRNA LISTA

Oglasili se iz State Departmenta o sankcijama: Ovi pojedinci i kompanije ometaju ključne reforme i napredak ka pristupanju EU

Poduzimamo mjere da poremetimo ruske zlonamjerne aktivnosti na zapadnom Balkanu, a istovremeno pozivamo korumpirane aktere na odgovornost

Metju Miler, portparol State Departmenta. AP

H. J. I.

16.11.2023

State Department danas je sankcionisao dva pojedinca i 12 kompanija sa zapadnog Balkana koji su povezani sa zloćudnim utjecajem Rusije u regionu i korupcijom koja to omogućava. State Department je sankcionisao Mišu Vačića, srbijanskog političara, za učešće na referendumima o nelegitimnoj aneksiji koje je organizovao Kremlj na teritorijama Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022. State Department također je sankcionisao Nenada Popovića, bivšeg zvaničnika Vlade Srbije, i njegove povezane kompanije. Popović održava bliske veze s Kremljom i koristi svoju mrežu za koruptivne šeme za izgradnju ličnog bogatstva.

Istovremeno, Ministarstvo trezora uvelo je sankcije za osam pojedinaca i šest kompnija u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji koji direktno olakšavaju ruski utjecaj ili čije koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog utjecaja. Ovi pojedinci i kompanije također ometaju ključne reforme i napredak ka pristupanju EU. Ovim sankcijama američka vlada ima cilj promijeniti ponašanje uključenih i boriti se protiv lokalne korupcije, organiziranog kriminala i nezakonitih poslova i trgovanja utjecajem koji podstiču ruski zloćudni utjecaj, navodi se u saopćenju State Departmenta.

- Poduzimamo mjere da poremetimo ruske zlonamjerne aktivnosti na zapadnom Balkanu, a istovremeno pozivamo korumpirane aktere na odgovornost zbog nastojanja da potkopaju državne institucije širom regiona – naveo je na platformi X (bivši Twitter) Metju Miler (Matthew Miller), portparol State Departmenta.

Državne radnje se poduzimaju u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14024, „Blokiranje imovine u pogledu određenih štetnih stranih aktivnosti Vlade Ruske Federacije“. Poduzete su radnje trezora po E.O. 14024 i E.O. 14033, “Blokiranje imovine i obustavljanje ulaska određenih osoba u Sjedinjene Države koje doprinose destabilizirajućem stanju na zapadnom Balkanu.”  

Podsjećamo, iz Bosne i Hercegovine sankcionisane su tri osobe i jedna kompanija, bliske predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Na crnoj listi SAD našli su se Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ministar industrije energetike i rudarstva RS Petar Đokić, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi Duško Perović i kompanija BN Inžinjering.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.