RAZGOVOR

Davor Gjenero za "Avaz": Sankcije su ozbiljna i jaka poruka, otrežnjavajuća za one koji misle da mogu nadmudriti SAD na Balkanu

Očito je da se sve vidi, čak i onda kad se čini da američka diplomatija i politika neće reagirati, rekao je Gjenero

Davor Gjenero. Davor Scitar / Pixsell

Alen Bajramovic

16.11.2023

Sankcije SAD Dodikovim saradnicima izrazito su precizne i pokazuju do koje mjere temeljito američka administracija prati procese na Balkanu. Ovo je za portal "Avaza" izjavio Davor Gjenero, politolog i politički analitičar iz Zagreba.

Podrivanje Dejtona

Najzanimljivijim smatra sankcije protiv Petra Đokića, Dodikovog ministra industrije, energetike i rudarstva.

- One su uvedene zbog njegovog podrivanja Dejtonskog sporazuma, prema kojem je energetika u sferi odlučivanja Vijeća ministara i središnje vlasti u BiH. Nekome bi se moglo činiti da je sankcioniranje državnog funkcionera zbog ugovora koji je sklopio prije šest godina, formalno s hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem izrazito zakašnjelo, ali pokazuje da američka diplomatija možda ne reagira na svaki pogrešni potez vlasti na Balkanu, ali da ga evidentira i o njemu vodi računa. Ovaj slučaj vrlo je slojevit, jer je posljedica lošeg dogovora bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s Putinovim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, kojim je Lavrov uvukao Grabar Kitarović u dogovor koji podriva Dejtonski sistem. Hrvatska je predsjednica u februaru te godine pregovarala s Putinom o plinofikaciji rafinerije u ruskom vlasništvu u Bosanskom Brodu, koja je intenzivno zagađivala zrak u Slavonskom Brodu. Rješavajući veliki brosko-posavski problem, ona je upala u Lavrovljeva kliješta i napravila ozbiljno pogrešan potez, koji je poslije ministar u vladi Andreja Plenkovića učvrstio štetnim ugovorom, s Đokićem, umjesto s vladom u Sarajevu - kaže Gjenero. 

Svojevrsna poruka svima u BiH

Dodaje da je u cijeli slučaj upleten i važan pokrovitelj sadašnjeg hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, njegov tadašnji poslodavac Ivan Čermak, koji je osiguravao dostavu ruskog plina za rusku rafineriju, ali iz hrvatskog sistema plinovoda.

- Jednako su promišljene i zasnovane na informacijama i sankcije prema drugoj dvojici „servisera Dodikova poretka”, što je svojevrsna poruka svima u Bosni i Hercegovini, ali i šire u regiji, koji se upuštaju u to da za ruski račun i u interesu režima Vladimira Putina izazivaju ili provode projekte štetne za demokratsku konsolidaciju cijelog Balkana. Poruka je jaka i ozbiljna, zasnovana na znanju i detaljnim informacijama, ali i dubinskom razumijevanju procesa na Balkanu, što bi trebalo biti otrežnjavajuće za one koji misle da je moguće izigrati i "nadmudriti” američku politiku na Balkanu. Očito je da se sve vidi, čak i onda kad se čini da američka diplomatija i politika neće reagirati - ističe Gjenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.