POLITIČKA ANALITIČARKA

Topić za "Avaz": SAD stežu obruč oko Dodika, zajednički imenilac sankcionisanima je Rusija

U fokusu je saradnja s jedne strane s Rusijom, a s druge strane podrška ranije sankcionisanom predsjedniku RS u posredovanju prema Rusiji, kaže Topić

Tanja Topić. Facebook

Alen Bajramovic

16.11.2023

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) danas je sankcionisao osam pojedinaca i šest kompanija u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14033 u vezi sa zapadnim Balkanom i E.O. 14024. U koordinisanoj akciji, State Department SAD je također sankcionisao dva pojedinca i 12 kompanija u skladu sa E.O. 14024. 

Iz Bosne i Hercegovine sankcionisane su tri osobe i jedna kompanija, bliske predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Na crnoj listi SAD našli su se Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ministar industrije energetike i rudarstva RS Petar Đokić, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi Duško Perović i kompanija BN Inžinjering.

Kako za portal "Avaza" ističe politička analitičarka Tanja Topić, SAD stežu obruč oko Dodika.

- Vidimo da se ovog puta razlog sankcionisanja razlikuje u odnosu na prethodno sankcionisane zvaničnike iz RS. U fokusu je saradnja s jedne strane s Rusijom, a s druge strane podrška ranije sankcionisanom predsjedniku entiteta u posredovanju prema Rusiji.Tako da se od Sjedinjenih Američkih Država steže obruč oko saradnika Milorada Dodika, kao i onih koji posluju s firmama i kompanijama koje imaju veze s Rusijom. Zajednički imenilac sankcionisanima je Rusija, što je zanimljivo ako se zna da je, recimo, EU uvela čitav niz različitih nivoa sankcija prema Rusiji dok istovremeno nije trepnula na veze i odnose čelnika RS s Rusijom pod sankcijama - rekla je Topić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.