IZJAVA ZA "AVAZ"

Bečarević: Sankcije SAD su poruka šta će se desiti ako neko, bez države BiH, krene u izgradnju Nove istočne interkonekcije

Ugovor koji je bio potpisan između Hrvatske i vlasti u RS bio je apsolutno nezakonit, rekao je

Almir Bečarević. Screenshot

Alen Bajramovic

16.11.2023

Pravda i istina su spore, ali dostižne, kaže stručnjak za energetiku Almir Bečarević komentirajući novi paket američkih sankcija, posebno one protiv Petra Đokića, koje su zaslužene potpisivanjem ugovora 2017. godine. Bečarević naglašava da su američke sankcije istovremeno i poruka svima koji, ignorirajući nadležnosti drzave BiH, žele izgradnju Nove istočne interkonekcije.

- Ugovor koji je bio potpisan između Hrvatske i vlasti u RS bio je apsolutno nezakonit. Njime se predviđala gasifikacija Rafinerije Brod sa odvojka iz Slavonskog Broda i to sa sistema transportne kompanije Plinacro. Posrednik u kompletnom poslu je bio Ivan Čermak. On je potpisao ugovor o isporuci gasa sa Rafinerijom Brod i njeno snabdjevanje ruskim gasom. Kompletan posao je odrađen u toku noći i bez saglasnosti bilo koga, a cjevovod je položen ispod rijeke Save. Organi države BiH uopće nisu bili upoznati, niti je država BiH bilo šta potpisala sa Hrvatskom. Ovo je bio najbolji primjer kako se urušavaju domaće institucije i kako RS ne poštuje zakone i državnu granicu. Ovo je, po mom mišljenju, signal šta će se desiti ako neko odluči da bez države ide u realizaciju Nove istočne interkonekcije - kaže Bečarević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.