POZIV NA OSNIVANJE

Mehmedović: Koalicija za državnu imovinu je "biti ili ne biti" za BiH

Podsjećam na izjavu iz OHR-a da se državna imovina ne može smatrati samo državnom, naveo je Mehmedović

Mehmedović: Pozivam sve političke stranke. Fena

Z. K.

17.11.2023

Šemsudin Mehmedović zastupnik u Parlamentu BiH putem Facebooka pozvao je na osnivanje "Vanrednog stručnog štaba za državnu imovinu". U statusu je naveo da je koalcija za državnu imovinu ad-hoc privremena uskotematska koalicija kako bi smo imali potpuni konsenzus o državnoj imovini. Bez obzira na brojne razlike i stranačka razmimoilaženja, Koalicija za državnu imovinu je „biti ili ne biti“ za BiH.

Neka vrsta dogovora

- Pozivam sve političke stranke koje se smatraju probosanski orijentiranim da pristupe ovoj ad-hoc privremenoj uskotematskoj koalciji te na osnivanje Vanrednog stručnog štaba za državnu imovinu do okončanja cijelog procesa. Svaka od stranaka koja bi pristupila ovoj koaliciji bi imenovala jednog stručnog predstavnika u Vanredni stručni štab za državnu imovinu – napisao je Mehmedović.

Dalje je dodao kako je očigledno da postoji neka vrsta dogovora između Srbije i nekih međunarodnih faktora, što je vidljivo već iz sematičke razine u istupima Visokog predstavnika te je jasan kurs koji odgovara RS-u.

- Podsjećam na izjavu iz OHR-a da se državna imovina ne može smatrati samo državnom. To je isto kao kad bi smo rekli da imovina N.N. lica upisana u grunt nije samo njegova imovina. Ili da Visoki predstavnik za BiH nije samo Visoki predstavnik za BiH. Takodjer podsjećam na izjave Dodika da se za državnu imovinu koristi model iz USA gdje su savezne države titulari državne imovine – napisao je Mehmedović.

Podsjetio je i na izjave Šmita (Schmidta) u kojima je koristio termin „podjela“ državne imovine (citat: Šmit: "Moja odgovornost je unaprijediti tu podjelu, držim da Dodikova odlučnost u odbrani svakog kvadratnog metra državne imovine koji mu ne pripada također ima veze s visokim dugom koji je nagomilao u Republici Srpskoj. Radi se o pravičnoj podjeli državne imovine".

Sačiniti plan naplate

- Podsjećam na zahtjeve koje sam uputio nakon izjava Šmita u kojima je govorio o „podjeli“ državne imovine:

- Da se načini registar korištenja i upotrebe državne imovine u posljednjnih 30 godina te sticanja koristi i profita.

- Da se sačini plan naplate za korištenje državne imovine u posljednjih 30 godina - da se evidentira korištenje državne imovine od strane Hrvatske i Srbije i model naplate za korištenje državne imovine bih od strane Srbije i Hrvatske posljednjih 30 godina. BiH mora naplatiti to što su Srbija i Hrvatska koristile državnu imovinu BiH.

- Da Šmit javno pošalje jasnu poruku da je niz Vućićevih izjava da se Srbima u RS pokušava uzeti šume, vodu ... kršenje Daytona i čin agresije... Kakve veze sa imovinom države BiH ima Vučić, a kakve veze RS i Srbi? izostanak reakcije OHR-a na takve Vučićeve izjave je prihvatanje da se državna imovina dijeli medju konstitutivnim narodima i po modelu postignutim ratnim osvajanjima.

Ko ima pravo oduzeti bilo što naodu nad kojim je izvršen genocid! Ovdje bi podsjetio da Dodik ima dogovor sa stranim lobistima i nekim krugovima prema kojima bi državna imovina bila riješena po američkom modelu gdje su savezne države vlasnici državne imovine – napisao je Mehmedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.