POTENCIJALNI PROBLEM

Udruženje veleprometnika lijekovima: Hoće li nestašica lijekova pogoditi BiH

Faruk Hadžić, predsjednik Udruženja, aktivno je na konferenciji učestvovao u diskusiji o rješenjima za probleme koji muče sektor distribucije

Udruženje veleprometnika lijekovima: Bosna i Hercegovina se pridružila evropskim akterima. UVLMS BiH

D. R.

17.11.2023

U ključnom trenutku suočavanja s izazovom nestašice lijekova, prvi put Bosna i Hercegovina se pridružila evropskim akterima na konferenciji o rješavanju izazova i osiguranju pristupa u oblasti distribucije lijekova i medicinskih sredstava, održanoj u Briselu, saopćilo je Udruženje veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Faruk Hadžić, predsjednik Udruženja, aktivno je na konferenciji sudjelovao u diskusiji o rješenjima za probleme koji muče sektor distribucije u zdravstvu.

Inovativne strategije

U fokusu konferencije bila su dva intrigantna tematska segmenta, prvi o kibernetskoj sigurnosti u zdravstvu, a drugi o problemu nestašice lijekova.

Potencijalna opasnost i kompleksna kriza s lijekovima iziskuje hitne i inovativne strategije.

Udruženje je pokazalo posvećenost rješavanju navedenog problema u saradnji s Evropskim udruženjem distributera u zdravstvu (GIRP) - krovnom organizacijom EU koja okuplja više od 750 veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima, a koji opslužuju 33 evropske zemlje.

- Saradnja s GIRP-om nije samo simboličan čin. Saznanja i razmjena informacija s konferencije vodilja su inovativnim rješenjima, strateškim okvirima i inicijativama ključnim za suočavanje s trenutnim i budućim izazovima u osiguranju kontinuiteta snabdijevanja lijekovima i medicinskim sredstvima u BiH. Distributeri u zdravstvenoj zaštiti su vitalni i efikasni partneri za države članice i EU u cjelini, uz službeno priznanje da su dio kritične infrastrukture. Ovo formalno priznanje potvrđuje važnu ulogu našeg sektora i snagu ove saradnje - rekao je predsjednik Udruženja Faruk Hadžić.

Praćenje nestašica lijekova

Udruženje sa 20 članica koje zajedno obavljaju više od 84 posto distribucije lijekova i medicinskih sredstava u BiH nakon konferencije je i zvanično primljeno u članstvo GIRP-a.

GIRP sarađuje s Evropskom agencijom za lijekove (EMA) na razvoju revolucionarne platforme za praćenje nestašica lijekova u EU, koja predstavlja potencijalni problem, kako u Evropi, tako i u BiH. Hadžić poručuje da će Udruženje uložiti maksimalne napore na nivou industrije i donositelja odluka, kako bi stvorili održiva rješenja i osigurali da pacijenti i građani Bosne i Hercegovine ne trpe nedostatak lijekova.

Značaj veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima u lancu snabdijevanja u EU potvrđen je zajedničkom posjetom Parlamentu EU tokom konferencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.