NAKON IZLASKA IZ GAZE

Ambasador Subašić podijelio fotografije bh. državljana s graničnog prijelaza Rafah: "Tužni i sretni"

Vijeće ministara BiH danas bi trebalo održati vanrednu telefonsku sjednicu

Državljani BiH koji su izašli iz Gaze. Facebook

Z. K.

18.11.2023

Sabit Subašić, ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu, podijelio je fotografije bh. državljana i njihovih bliskih srodnika nakon izlaska iz Gaze, s graničnog prijelaza Rafah.

54 imena

- Tužni i sretni. Bolna sjećanja. Užasna. Nada da će sve ovo proći i da će se vratiti brzo u svoju Gazu, u svoju Palestinu. Zahvalni što ih njihova Bosna i Hercegovina nije zaboravila – napisao je Subašić na svom Facebook profilu.

Vijeće ministara BiH danas bi trebalo održati vanrednu telefonsku sjednicu na kojoj će razmotriti ulazak osoba iz Gaze koje sutra avionom iz Katara, u pratnji državljana BiH, trebaju doći u BiH.

Prema posljednjim informacijama, državljani BiH koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah se nalaze u glavnom egipatskom gradu,Kairu, a na spisku osoba koje se nalaze u Kairu su 54 imena.

Odobrenje za evakuaciju

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH uspjeli su stupiti u kontakt sa šest bh. državljana koji se nisu pojavili prvi put i u toku su pripreme i za njihov izlazak iz Pojasa Gaze. Nastoji se u međuvremenu osigurati odobrenje za evakuaciju i za ostale bosanskohercegovačke državljane koji to traže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.