BEZREZERVNA PODRŠKA

Sedam država EU podržalo BiH u otvaranju pretpristupnih pregovora s EU

Važnost daljeg provođenja reformi naglasili su i ambasadori država članica EU, ističući da će njihove države i vlade nastaviti da pružaju podršku BiH

Čavara se zahvalio evropskim diplomatama i njihovim zemljama za podršku i za korake koje preduzimaju u korist BiH. PSBiH

FENA

21.11.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorima, zamjenicima ambasadora i otpravnicima poslova sedam država članica Evropske unije (EU).

Snažna podrška BiH

Ambasadorica Republike Austrije Ulrike Harmtman (Hartmann), ambasador Republike Italije Marko di Ruza (Marco Di Ruzza), ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar, ambasador Slovačke Republike Roman Hlobeň, zamjenik ambasadora u Ambasadi Češke Republike Štěpán Šantruček, zamjenik ambasadora u Ambasadi Republike Grčke Minas Ounanian i otpravnik poslova Ambasade Republike Hrvatske Tomislav Lendić upoznali su Čavaru sa sadržajem pisma kojim su ove države članice EU pružile snažnu podršku Bosni i Hercegovini za otvaranje pretpristupnih pregovora s EU.

Tokom sastanka naglasili su da su ministri vanjskih poslova ovih država uputili pismo visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelju (Josep Borrell) u kome se zalažu za otvaranje pretpristupnih pregovora BiH i EU do kraja 2023. godine.

Čavara se zahvalio evropskim diplomatama i njihovim zemljama za podršku i za korake koje preduzimaju u korist Bosne i Hercegovine. Osvrnuo se i na pozitivan proces uspostavljanja vlasti u institucijama BiH nakon Opštih izbora u oktobru prošle godine, kao i na usvajanje seta reformskih zakona kojima se ispunjavaju prioriteti Evropske komisije iz Mišljenja o Zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Važnost nastavka reformi

Čavara je naglasio važnost nastavka reformskih procesa u BiH, kao i preduzimanja kredibilnih koraka na ispunjavanju prioriteta s ciljem da Bosna i Hercegovina što prije započne pregovore o punopravnom članstvu u EU.

Važnost daljeg provođenja reformi naglasili su i ambasadori država članica EU, ističući da će njihove države i vlade nastaviti da pružaju snažnu podršku Bosni i Hercegovini i državama zapadnog Balkana s ciljem što brže integracije naše zemlje i cijelog regiona u EU, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.