BUDIMPEŠTA

Čavara i Orban: Snažnija podrška institucija EU procesu evropskih integracija BiH

Čavara i Kover potvrdili su da dvije zemlje gaje dobre i prijateljske odnose

Čavara i Orban. PSBiH

FENA

17.11.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara razgovarao je danas u Budimpešti, u odvojenim susretima na marginama 11. konferencije predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope, s predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Lazlom Koverom i predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Čavara je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini i svim drugim državama regiona jugoistočne Evrope na njihovom evropskom putu. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara naglasio je da je Bosni i Hercegovini, zbog složenih odnosa unutar zemlje i snažnih spoljnih uticaja, potrebna jasna potvrda evropske perspektive i podrška EU s ciljem bržeg integrisanja naše zemlje u zajednicu evropskih država.

Suverenitet država

Predsjednik Narodne skupštine Mađarske Lazlo Kover istakao je da se njegova zemlja snažno bori za očuvanje evropskih vrijednosti, kao i identiteta i suvereniteta država i naroda unutar EU. Kover je ponovio stav da je strateški i nacionalni interes Mađarske da podrži proces proširenja EU na sve zemlje jugoistočne Evrope s kojima dijeli geografske i historijske veze.

Čavara i Kover potvrdili su da dvije zemlje gaje dobre i prijateljske odnose, koje je potrebno dalje unapređivati, posebno na planu ekonomske saradnje. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara pozvao je predsjednika Narodne skupštine Mađarske u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Otvoreni stavovi

U susretu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, potvrđen je zajednički stav o potrebi snažnije podrške institucija EU procesu evropskih integracija BiH, kao i svih zemalja jugoistočne Evrope.

Predsjedavajući Čavara posebno se zahvalio premijeru Orbanu na otvorenim stavovima koje je iznio tokom današnje konferencije u Budimpešti, kao i na najavi da će Mađarska izdvojiti dodatna sredstva kako bi podržala Plan rasta vrijedan šest milijardi eura, koji su zvaničnici EU predstavili uz najnoviji paket proširenja, saopćeno je iz PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.