PREDSJEDNIK RS

Dodik: RS danas slavi dan njenog međunarodnog priznanja, a ne Dejtonski sporazum

Ustvrdio je da RS ne planira secesiju, ali i da će se Bosna i Hercegovina mirno raspasti jednog dana

Dodik: Što se nas tiče, javna imovina pripada po Dejtonskom sporazumu entitetima. Platforma X

FENA

21.11.2023

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, izjavio je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci da 21. novembar, osim što je datum krsne slave Aranđelovdana, veže se i za potpisivanje Dejtonskog sporazuma „koji mi obilježavamo isključivo u jednoj stvari – međunarodnom priznanju Republike Srpske“.

Država u kolonijalnom statusu

Ponovio je svoju tvrdnju da Bosna i Hercegovina već 28 godina "pokazuje nesposobnost funkcionisanja za razliku od Republike Srpske koja dokazuje sposobnost da funkcioniše u gotovo nemogućim okolnostima stalnih pritisaka i napada“.

Rusija kao jedna od zemalja svjedoka parafiranja i potpisa Dejtonskog sporazuma danas je, kaže Dodik, jasno potvrdila da se radi o nesnošljivim i antidejtonskim pritiscima od „onoga što danas zovemo kolektivni Zapad, predvođenog Amerikom i Velikom Britanijom“.

Bosna i Hercegovina je, po Dodikovim riječima, država u kolonijalnom statusu, a "kolonijalni upravnici što stoluju u Sarajevu mahinacijama pokušavaju nemoguće – dovesti Republiku Srpsku u poziciju 'prazne ljušture', što se najbolje vidi u procesu o javnoj imovini."

- Što se nas tiče, javna imovina pripada po Dejtonskom sporazumu entitetima – kazao je između ostalog na pres-konferenciji Milorad Dodik.

Iznio je niz optužbi i uvreda na račun američke ambasade. Kolonijalna uprava, rekao je također, predvođena američkim ambasadorom, služi lažima pa je RS odlučila da se njeni zvaničnici neće sastajati s osobljem američke ambasade, koje, kako Dodik tvrdi, podriva ustavni poredak i ruši ustavnu Bosnu i Hercegovinu.

Napad na ustavni i demokratski potencijal BiH, kaže Dodik, traje i u vidu hibridnog rata protiv RS-a na finansijskom i drugom planu, ali RS je danas stabilna zajednica i „jedina koja može da nastavi sama dalje“.

Instituciju OHR-a Dodik naziva institucijom „privatnog, nelegitimnog visokog predstavnika“, a Vijeće za implementaciju mira neformalnom grupom država.

Dodatno osnažena

- RS danas slavi dan njenog međunarodnog priznanja a ne Dejtonski sporazum - zaključio je.

Ustvrdio je da RS ne planira secesiju, ali i da će se Bosna i Hercegovina mirno raspasti jednog dana.

Dodik ističe da je RS stalno na udaru satanizacije i „hibridnog rata“ i da je njena borba zapravo borba protiv kolonijalne uprave ovdje.

- Uvjeren sam da će RS izaći iz ove borbe dodatno osnažena – zaključio je Dodik tvrdeći i da će "prije bankrotirati Njemačka nego što će se to desiti Republikoj Srpskoj".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.