PODIZANJE SVIJESTI

IPC i ove godine organizuje akcije pošumljavanja na olimpijskim planinama i u gradu

U okviru ove akcije vršiće se sadnja drveća na olimpijskim planinama, u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, parku kod Austrijske kuće i drugim mjestima

Ibrahim Spahić. Nermina Omerbegović / FENA

FENA

21.11.2023

Međunarodni centar za mir (IPC) s ciljem podizanja svijesti o važnosti i zaštiti šuma kao jednog od najvažnijih resursa i ove godine će realizovati akciju "Pohod na olimpijske planine i obilježavanje tačaka mira u Sarajevu".

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da pohod na olimpijske planine ima dva cilja - da se ljudi popnu na planine, kao i da se osigura da ne propada šumsko blago nego da se ono obnavlja.

- Na ovaj način ujedno se nastavlja mapiranje tačaka mira i slobode koje smo mapirali u različitim institucijama proteklih godina i s tim je nastao za sad virtuelni Muzej mira i slobode. Ono što nastaje sadnjom smrče na Jahorini, Igmanu, Bjelašnici i Tebeviću i različitim krajevima grada, posebno na mjestima koja su obilježile sarajevske Olimpijske igre i Festival "Sarajevska zima" - kazao je predsjednik IPC-a Ibrahim Spahić.

U okviru ove akcije vršiće se sadnja drveća na olimpijskim planinama, u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, parku kod Austrijske kuće, parku Betanija i drugim mjestima.

Tako će za početak akcije u Kampusu UNSA biti posađena četiri javora nazvana simbolično kao olimpijske planine - Jahorina, Bjelašnica, Igman i Trebević.

Spahić je također naveo da je oko 70 posto Kantona Sarajevo pošumljeno, što nije slučaj sa samim Sarajevom, jer smatra da Sarajevo nije grad zelenila.

Ove akcije Međunarodni centar za mir realizuje sa preduzećima i institucijama koje su na neki način uvezane sa Olimpijadom koja je održana u Sarajevu 1984. godine, kao i samim Festivalom "Sarajevska zima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.