EU INTEGRACIJE

Potpisan Sporazum o saradnji Tužilaštva BiH i Ureda evropskog javnog tužioca

Ovaj sporazum omogućit će formiranje zajedničkih istražnih timova u borbi protiv korupcije, organizovanog i prekograničnog kriminala

Laura Corduta Kovesi i Milanko Kajganić. Tužilaštvo BiH

FENA

21.11.2023

U sjedištu Kancelarije evropskog javnog tužioca u Luksemburgu, potpisan je sporazum o saradnji Ureda glavnog evropskog tužioca i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji su potpisali glavna evropska tužiteljka EPPO Laura Corduta Kovesi i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić.

Regulacija obostrane saradnje 

Ovaj sporazum, kojim se reguliše i omogućava obostrana saradnja, omogućit će između ostalog formiranje zajedničkih istražnih timova, u borbi protiv korupcije, organizovanog i prekograničnog kriminala.

Jedna od osnovnih uloga Evropskog javnog tužioca (EPPO), je zaštita finansijskog sistema Evropske unije, kao i fondova EU, čiji je korisnik između ostalih i Bosna i Hercegovina.

Važan korak

Potpisivanje sporazuma važan je korak u procesu EU integracija Bosne i Hercegovine i rezultat je intenzivnog rada Tužilaštva BiH, na planu međunarodne saradnje i evropskih integracija, kao i povezivanja s partnerskim evropskim institucijama i agencijama za provođenje zakona.

Prilikom potpisivanja sporazuma, Kajganić je upoznao glavnu tužiteljku Kancelarije evropskog javnog tužioca s naporima i aktivnostima koje realizuje Tužilaštvo BiH s partnerskim policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona, u borbi protiv korupcije i organizovanog međunarodnog kriminala i pozvao je gđu Kovesi, da tokom 2024. godine, posjeti Bosnu i Hercegovinu i Tužilaštvo BiH, saopćeno je iz bh. tužilaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.