DOBRE VIJESTI

Usljed intenzivnih padavina i vjetra danas značajno poboljšan kvalitet zraka širom zemlje

Kvalitet zraka je jučer bio nezdrav posebno na području glavnog grada BiH te Ilijaša i Visokog

Danas se situacija u cijeloj Bosni i Hercegovini u vezi sa kvalitetom zraka značajno poboljšala. Fena

FENA

22.11.2023

Nakon što je kvalitet zraka tokom prvog dijela jučerašnjeg dana bio ozbiljno narušen u centralnim i sjeveroistočnim gusto naseljenim kotlinama i dolinama Bosne danas je usljed intenzivnih padavina i nešto jačeg vjetra došlo do smanjenja koncentracija vrijednosti zagađujućih materija u zraku.

Kvalitet zraka je jučer bio nezdrav posebno na području glavnog grada BiH te Ilijaša i Visokog prenstveno zbog visokih koncentracija lebdećih čestica PM10 /PM2.5, a mjestimično i zbog visokih koncentracija sumpordioksida.

Značajno poboljšanje

Danas se situacija u cijeloj Bosni i Hercegovini u vezi sa kvalitetom zraka značajno poboljšala.

U većini područja kvalitet zraka je dobar – posebno na području Ivan-sedla i Livna te Mostara gdje je indeks kvaliteta zraka u 10.00 sati iznosio 4, odnosno 8, zatim na području Jajca i Tešnja, gdje je kvalitet zraka iznosio 25 i 35, te 42 koliko je izmjereno u Tuzli, podaci su Ekoakcije koja prikuplja i objavljuje podatke o kvalitetu zraka.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Umjereno zagađenje zraka jutros je registrovano na području Bihaća i Vogošće gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 55 i 60, zatim na području Banje Luke u kojoj je indeks kvaliteta zraka iznosio 65, Visokog gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 74, te Sarajeva i Zenica u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 95 i 98.

Izbjegavati boravak vani

U uvjetima umjerenog zagađenja zraka upozorava se kako neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Tako je npr. jučer u 09.00 sati izmjerena količina tih čestica u glavnom gradu BiH iznosila 179 μg/m3 i zrak je zbog tolike koncentracije tih čestica bio vrlo nezdrav za stanovništvo, dok je jutros u 10.00 sati koncentracija tih čestica iznosila 40 μg/m3 i zrak je umjereno zagađen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.