DEMANTIRANI NAVODI

Politička kampanja preko religije: Broj paradžemata minoran, šta stoji iza laži iz RS

Ova priča je postala već deplasirana kada je većinu ovih džemata Islamska zajednica BiH integrirala nakon početka sukoba u Siriji

Prljača: Ne prave problem. Facebook

22.11.2023

Već danima traje kampanja zvaničnika iz Republike Srpske kojom se Federacija BiH, odnosno njen dio u kojem žive Bošnjaci pokušava prikazati kao radikaliziran.

Sve je počelo s pismom američkom Senatu i Kongresu od SNSD-ovih zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, a u kojem su naveli da je „BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da bošnjačke stranke potvrđuju namjeru da u BiH vladaju bez Srba i Hrvata“.

Tim pismom se, vjerovatno, pokušala sprati ljaga s RS, čijih je sve više zvaničnika na američkoj crnoj listi, a predstavljanjem politika iz FBiH kao radikaliziranih urušiti njihov ugled kod međunarodne zajednice i predstaviti da nije sve onako kako oni govore.

Niz reakcija

Nakon toga je ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan izjavio da su entitetski organi Republike Srpske registrirali više od 100 paradžemata koje kontroliraju i intenzivno prate u vezi s problematikom ekstremizma, terorizma, vehabijskog radikalizma. Poslije Karana samo su se nastavile nizati reakcije zvaničnika iz RS.

Ova priča je postala već deplasirana kada je većinu ovih džemata Islamska zajednica BiH integrirala nakon početka sukoba u Siriji, ali pozvali smo Islamsku zajednicu te su nam kazali koliko trenutno postoji zajednica koje se nazivaju paradžematima.

Iz Islamske zajednice BiH su istakli za „Dnevni avaz“ da je u 2022. godini bilo registriranih 13 zajednica koje se nazivaju tzv. paradžematima, od čega samo četiri djeluju organizirano.

- Samo četiri djeluju organizirano, u ostalih to djeluje pojedinačno, oni ne funkcioniraju i njih samo neki nazivaju paradžematima. Ta četiri koja djeluju organizirano imaju članstvo od 30 do 40 porodica. Kada bi se ta četiri paradžemata sakupila u jedan, njih nema dovoljno za jedan džemat, prema propisima Islamske zajednice BiH - pojasnio je Mustafa Prljača, savjetnik reisu-l-uleme.

200 porodica

Propisi Islamske zajednice su u vezi s tim pitanjem jasni, s obzirom na to da je potrebno 200 porodica da bi se formirao džemat.

- Mi smo u komunikaciji s tim ljudima, njihov broj se smanjuje i nastavit će se smanjivati. Što se tiče Islamske zajednice BiH, oni ne prave nikakav problem, ne pokazuju nikakvu agresivnost, ne vrijeđaju nikoga, ne napadaju nikoga, žive na svoj način, izolirano - rekao je Prljača.

Prljača dalje navodi da paradžemati nisu nešto o čemu treba brinuti Islamska zajednica BiH, nego država i sigurnosne službe, u skladu sa svojim nadležnostima.

Prljača ističe da je njihov motiv brige za te zajednice očuvanje monolitnosti i jedinstva muslimana u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.