KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Konaković: Grlić Radman je jedan od najvećih zagovarača evropskih integracija BiH, imamo suštinsku podršku Hrvatske

Današnji sastanak je bio posvećen na momentum koji ima BiH, na ponudu koju imamo na stolu od EU, koju ranije nije nikad imala, rekao je

Elmedin Konaković. N. Šaljić / Avaz

S. S.

24.11.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je danas u Sarajevu sastanak s ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, a nakon toga je održana konferencija za medije.

Šef bh. diplomatije je na početku obraćanja pohvalio intenzitet njihovih susreta.

- Nisam mogao se sjetiti koliko puta smo se sreli u ovih 10 mjeseci, a osim naših bilateralnih sastanaka sastali smo se i na multilateralnim sastancima u Briselu te sastancima posvećenim zapadnom Balkanu. Grlić Radman spada u red najagilnijih i najvećih zagovarača za naše evropske integracije. Zahvaljujem mu se u ime Ministarstva i svih građana BiH, kao i premijeru Plenkoviću, čija Vlada podržava naš evropski put. Današnji sastanak je bio posvećen na momentum koji ima BiH, na ponudu koju imamo na stolu od EU, koju ranije nije nikad imala, ima političku spremnost unutar EU - rekao je Konaković.

On kaže da je ovo možda prilika da se ugrabi "zadnji voz".

- U dijelu ekonomskih reformi postoji plan rasta za zapadni Balkan, koji dosad nije nikada ponuđen i zbog toga bi političari trebali imati visoku svijest o važnosti donošenja odluka koje nas vode ka EU. Osim Grlić Radmana, tu je i šampionska ekipa, koja je uspješno prošla proces evropskih integracija, koja je prošla teške administrativne procedure, njihova pomoć će nam mnogo značiti na unapređenju našeg evropskog procesa. Čuli smo koje su tehničke mogućnosti pomoći za jedan proces i put koji su prošle ne tako davno, a koji, nadam se, brzo dolazi pred BiH. U decembru će biti sjednica Evropskog vijeća, radit ćemo na tome da se donese još bolja odluka pred tu finalnu odluku za otvaranje pregovora. Grlić-Radman je bio u Briselu,se  gdje smo dobili poruku da je ovo najbolji izvještaj, ali ne zanosimo da je to spektakl, jer on je najbolji jer su prethodni bili loši, ali su napravljeni pomaci uz sve izazove koje imamo - istakao je Konaković.

Naglašava da su tenzije između BiH i Hrvatske dovedene na podnošljiv nivo i kazao je da nije riječ o verbalnoj podršci Hrvatske, nego suštinskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.