U SVRHE DNEVNE POLITIKE

Sami sebi neprijatelji: Šalje se slika da smo radikalizirani, umjesto da se bavi ispunjavanjem uslova za otvaranje pregovora s EU

Političari kao da doslovno mole zvaničnike EU da ne prihvate otvaranje pregovora s BiH

Siniša Karan i Zukan Helez. RTRS - Fena

24.11.2023

Da su ljudi u Bosni i Hercegovini sami sebi najveći neprijatelji, pokazuje i nova politička retorika, koja donosi štetu isključivo državi.

Bosna i Hercegovina je u nikad boljem položaju kada je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji, najvećim dijelom i zbog promjene geopolitičkih okolnosti radi rata u Ukrajini, ali jednim dijelom i zbog usvajanja nekoliko evropskih zakona.

Zahvaljući tim okolnostima BiH je dobila uslovno otvaranje pristupnih pregovora, pa ukoliko se usvoji nekoliko zakona do marta BiH će moći konačno otvarati pregovaračka poglavlja.

Pismo državnih parlamentaraca

I umjesto da se političari ujedine u tome kako da ispune te uslove, na sceni je prisutna retorika kao da je kraj 1995. godine.

Sve je počelo s pismom državnih parlamentaraca iz redova SNSD-a Kongresu i Senatu SAD. U tom pismu su oni pisali o spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a u BiH, odnosno radikalnim islamistima.

Da je riječ o pomno isplaniranim aktivnostima, govori i izjava ministra unutrašnjih poslova RS Siniše Karana da su entitetski organi registrovali više od 100 paradžemata na teritoriji BiH. On je naveo da ih kontrolišu i prate zbog „potencijalnog ekstremizma, terorizma i ekstremnom vehabijskog radikalizma“ te upozorio na slučajeve povratnika sa stranih ratišta.

Iako je riječ o istrošenoj retorici, koja nije aktuelna još od početka sukoba u Siriji, ona se ponovo vratila u centar pažnje. Ono što je još važnije jeste da ona nije tačna. Islamska zajednica u BiH je davno izvršila integraciju paradžemata i stavila ih pod okrilje Islamske zajednice.

Kako su rekli za „Avaz“ iz Islamske zajednice BiH, trenutno postoji svega 13 manjih paradžemata, od čega samo četiri djeluju organizirano i imaju članstvo od 30 do 40 porodica te naglašavaju da oni nisu prijetnja po okolinu.

Kako ne bi sve stalo na tome, pobrinuo se i ministar odbrane Zukan Helez, koji je govorio o navodnim ruskim vojnim kampovima za obuku u RS. On je tvrdio da ima izvjesne fotografije koje to dokazuju, čime se samo pokazuje neozbiljnost ovih tvrdnji.

Niz reakcija

Naravno, ovo je samo izazvalo niz reakcija iz RS, koji traže informacije od OSA-e o tim aktivnostima.

I dok se političari bave poslom OSA-e u dnevnopolitičke svrhe i šalju sliku u Evropu i svijet da je riječ o jednoj radikaliziranoj državi, čime doslovno tjeraju zvaničnike EU da ne prihvate otvaranje pregovora s BiH, ne samo sada, nego nikada, oni također ne rade svoj posao.

Ovako se samo stiče dojam da članstvo u EU nije ni cilj, nego samo stvar retorike. U suprotnom, oni bi se bavili ispunjavanjem 14 prioriteta Evropske komisije i svakodnevno bi održavali sastanke kako bi usaglasili stavove oko spornih pitanja ne bi li se do marta ispunili svi uslovi za otvaranje pregovora s Evropskom unijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.