AMBASADOR SAD U BIH

Marfi iz Mrkonjić Grada poručio: Zajednička prošlost je most ka zajedničkoj budućnosti

Ovo mjesto, kao mnoga druga mjesta u BiH, svjedoči o bogatoj i upečatljivoj historiji ove zemlje, rekao je Marfi

Majkl Marfi. Facebook

H. J. I.

24.11.2023

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) posjetio je danas Mrkonjić Grad u kojem je MUP RS zabranio obilježavanje Dana državnosti.

- Pozdrav iz Mrkonjić Grada. Stojim ispred zgrade u kojoj su 25. novembra 1943. godine vijećnici ZAVNOBIH-a potvrdili kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i usvojili deklaraciju kojom su potvrdili odlučnost građana da BiH, citiram, "nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska i muslimanska".

Deklaracija jasno navodi da zemlja ne pripada samo jednoj skupini ili etničkoj grupi, nego da pripada svakom građaninu BiH.

Ta poruka bila je važna 1943., a danas je čak i važnija. Ovo mjesto, kao mnoga druga mjesta u BiH, svjedoči o bogatoj i upečatljivoj historiji ove zemlje. BiH je satkana od različitih kultura, tradicija i iskustava, što je proizvelo nešto jedinstveno u srcu zapadnog Balkana i Evrope. 

Ta zajednička prošlost je most ka zajedničkoj budućnosti svih građana u BiH, budućnosti u kojoj je BiH sigurno usidrena u euroatlantskoj zajednici zemalja i njenim institucijama, gdje i pripada.

Danas, kada BiH obilježava Dan državnosti, želim naglasiti trajnu posvećenost Sjedinjenih Država ovoj zemlji i njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru.

Sjedinjene Države će biti uz vas, uz Bosnu i Hercegovinu, sada i uvijek, dok radite na izgradnji mirne, sigurne i prosperitetne budućnosti za sve - poručio je ambasador Marfi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.