DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Špirić: Umjesto dogovora trojka provocira i krši zakone

Oni su, ustvari, poruku slali SDA da su jači od njih jer ovakav jeftin performans niko do sada nije pravio, rekao je

Nikola Špirić. Armin Durgut / Pixsell

S. S.

26.11.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da su lideri trojke trebali da dođu u Banju Luku da se dogovore o zakonima koje je neophodno usvojiti, pa i onaj o praznicima na državnom nivou, a "ne da provociraju stanovništvo RS grubo kršeći ustavno uređenje i zakonske propise."

Odsustvo odgovornosti

- Nevjerovatno je odsustvo odgovornosti i ozbiljnosti kod predstavnika stranaka takozvane trojke jer njihov jučerašnji neuspješni pohod u Banju Luku i Mrkonjić Grad samo je pokazao kako očajno nastoje da nam pokažu da su veći i bolji od SDA. Zaklinju se u državu, a ne poštuju ustavno uređenje i činjenicu da nema zakona o praznicima na niovu BiH i da RS ima svoj zakon o praznicima kao i Federacija BiH - rekao je Špirić.

On je istakao u izjavi za Srnu da je bilo "otužno gledati promrzle predstavnike stranaka trojke kako prave predstavu za društvene mreže tražeći dobre kadrove za fotografije u znak proslave praznika kojeg nema."

- Da su imalo ozbiljni i da imaju ikakav odgovoran odnos i državničko ponašanje svoje praznike slavili bi dostojanstveno, a ne bi došli da provociraju borce i ostale stanovnike RS namećući im ono što nama u parlamentu nikada neće nametnuti. Nisu uspjeli izazvati incident jer RS je uređeno društvo na koje oni treba da se ugledaju - naglasio je Špirić.

"Jeftin performans"

On je podsjetio da se bliži 5. decembar kada su predstavnici vlasti pozvani u Brisel zbog reformskih zakona i obaveza prije otvaranja pregovora za pristupanje EU.

- Možda im je to mogao biti dobar povod i tema za razgovor, ali njima je bilo važnije da u Banjoj Luci poruče ljudima da ne žive u Srbiji. Kao da bilo kome u Banjoj Luci išta znače ti njihovi usklici. Oni su, ustvari, poruku slali SDA da su jači od njih jer ovakav jeftin performans niko do sada nije pravio. Ako im je ovo plan za ulazak u Eropsku uniju onda krećemo slijepom ulicom - naglasio je Špirić.

On je rekao da očekuje kako će partneri u vlasti na državnom nivou iza sebe "ostaviti predrasude i inat politiku, te da će se konačno posvetiti poštovanju političkih dogovora, Ustava i važećih zakona kako bi ostvarili bilo kakav napredak za BiH."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.