RAJ ZA POLITIČARE

Izmjena nakaradnog zakona i dalje nema: Uzmu otpremninu, a penzija im džeparac

Priča o privilegijama političara došla je ponovo u centar pažnje kada je Miletić penzionisan, dobio je i otpremninu, a zadržao je funkciju

Miletić, Izetbegović i Radmanović. Armin Durgut / Pixsell / Fena

27.11.2023

Da političari u Bosni i Hercegovini uživaju velike privilegije, nije neka tajna. Sve je počelo nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada su se nerealno visokim plaćama političari iz RS pokušali privoljeti da se bore za funkcije u Sarajevu, tačnije za državni nivo vlasti.

Ipak, kako je vrijeme prolazilo i kako je postalo normalno da političari iz RS imaju radna mjesta u FBiH, te privilegije se nisu smanjivale, pa su političari na različitim funkcijama na državnom nivou vlasti imali primanja koja su itekako odskakala od regionalnog prosjeka.

Milionski iznosi

Priča o privilegijama političara ponovo je došla u centar pažnje prije nekoliko dana, kada je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Miletić penzionisan.

Njegova otpremnina za odlazak u penziju koštala je državu oko 30.000 KM, što je iznos u visini od šest njegovih neto plaća. Sve to možda i ne bi bilo toliko sporno da Miletić neće ostati na istoj funkciji i primati plaću - ali i penziju.

Iako su ranije postojali brojni prijedlozi za smanjenje iznosa otpremnina, što su vladajuće koalicije redovno odbijale, niko, pa ni opozicija, nije se bavio suštinom problema. A suština problema je u tome da ne postoji mogućnost odbijanja otpremnine, ali i to da je svrha otpremnine da se radniku olakša tranzicija s plaće na penziju, čega u ovom slučaju nema, jer niti jedan političar odlaskom u penziju i primanjem otpremnine ne napusti svoju funkciju.

Problem je i to kako neko ko je penzioner može uživati gotovo jednake privilegije kao i oni koji su i dalje profesionalni zastupnici, odnosno oni kojima je to i dalje radno mjesto.

Iako su prije nekoliko godina otišli u penziju, u zastupničkim i delegatskim klupama i dalje sjede Sredoje Nović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD) i Nikola Špirić (SNSD). Dragan Bogdanić, Bariša Čolak, Jakov Galić, Dušanka Majkić, Mirsad Mešić, Krstan Simić, Boško Tomović, Petar Kunić, te rahmetli Hasan Bećirović i Beriz Belkić su, također, dobili ove privilegije. Prema podacima CIN-a, 15 državnih funkcionera koji su postupili ovako, između 2010. i 2021. godine koštali su državu 436.767 KM na ime otpremnina, 2,31 milion KM za plaće i druge naknade, a dobivali su i penzije.

Zvučna imena

No, spisak nije zatvoren početkom 2021., pa su u posljednje dvije godine, izuzev spomenutog Miletića, brojna zvučna imena otišla u penziju, a zadržali su funkcije.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je više od godinu primao plaću kao član rukovodstva Doma naroda PSBiH, a ujedno je primao i penziju te dobio otpremninu. Dva mjeseca nakon Izetbegovića, odnosno u avgustu 2021. godine, Dragan Čović se našao u istoj situaciji, s tim da on, za razliku od Izetbegovića, i dalje sjedi u delegatskim klupama u Domu naroda.

Pred kraj mandata u Predsjedništvu BiH Šefik Džaferović je dobio rekordnu otpremninu od 37.097 KM, a samo tri mjeseca kasnije penzionerske dane je zamijenio delegatskim klupama u Domu naroda PSBiH.

Proširen spisak

Prema informacijama koje je CIN objavio prije dvije godine, u periodu od 2010. do prve polovine 2021. godine čak je 15 funkcionera na državnom nivou uzelo otpremnine za odlazak u penziju i nastavilo primati plaće, a penzije su im poslužile kao džeparac. Kasnije se taj spisak proširio za još sedam osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.