ZASTUPNIK NAŠE STRANKE

Damir Nikšić uputio inicijativu o izradi Zakona o porezu na nepokretnu imovinu u FBiH

Inicijativa za progresivno oporezivanje s ciljem stvaranja adekvatnog stambenog prostora

Damir Nikšić. Facebook

N. Č.

28.11.2023

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, danas je uputio inicijativu za izradu Zakona o porezu na nepokretnu imovinu Federacije Bosne i Hercegovine. Fokus inicijative je osigurati progresivnu stopu oporezivanja imovine.

- Trenutno, Federacija Bosne i Hercegovine nema zakon koji regulira porez na nepokretnu imovinu, a pitanje oporezivanja ostavlja se nadležnosti kantona. Kantonalni zakoni uglavnom obuhvaćaju poslovne prostore, garaže, skladišta, proizvodne prostore, parkirališta i stanove koji su iznajmljeni. Međutim, ne postoji oporezivanje vlasnika više nepokretnosti koje se ne koriste ili nisu iznajmljene. Nedostatak regulative u ovom području rezultira time da pojedinci ulažu novac u kupovinu više stambenih jedinica koje ne koriste, što dovodi do smanjenja dostupnih stanova na tržištu i rasta cijena nekretnina, posebno otežavajući pronalazak stambenog prostora za mlade ljude -  objasnio je Nikšić.

Ako inicijativa bude prihvaćena, vlasnici će biti oslobođeni plaćanja poreza na nepokretnu imovinu koja se isključivo koristi za stanovanje, dok će se svaka dodatna nepokretnost oporezivati progresivnom stopom. Uzimajući u obzir smanjenje priliva sredstava u Budžet uzrokovano novim setom federalnih fiskalnih zakona, ovo oporezivanje bi moglo doprinijeti nadoknadi dijela nedostajućih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.