BRISEL

Nešić: Alternativa neregularnoj migraciji ne može biti pretvaranje zapadnog Balkana u tampon zonu

Ministar Nešić je istakao da Evropa mora imati dugoročne, strateške i iznad svega iskrene i izvodljive odgovore na izazove koje nose migracije

Sa konferencije u Briselu. Ministarstvo sigurnosti BiH

H. J. I.

28.11.2023

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u Briselu učestvuje na Međunarodnoj konferenciji globalne alijanse za borbu protiv krijumčarenja migranata, u organizaciji Evropske komisije.

Konferenciju kojom predsjedava komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson), otvorila je predsjednica EK Ursula fon der Lejen (Von der Leyen). Uz komesare EU, predstavnike evropskih bezbjednosnih agencija EUROPOL i FRONTEX o prevenciji i odgovoru na krijumčarenje migranata diskutovali su ministri unutrašnjih poslova 20 zemalja koje su najviše pogođene migracijskim tokovima.

Dugoročni i strateški planovi

Ministar Nešić je istakao da Evropa mora imati dugoročne, strateške i iznad svega iskrene i izvodljive odgovore na izazove koje nose migracije.

- Alternativa neregularnoj migraciji i odvraćanju ne može biti pretvaranje zapadnog Balkana u tampon zonu. Dugoročno, alternativa neregularnoj migraciji mora biti jedinstven evropski odgovor. Moramo zajednički uložiti svoje kapacitete u zaustavljanje migracija na njihovom izvorištu. Strateški, Evropska unija treba da kaže nama sa zapadnog Balkana – da, imate izvjesnost da do 2030. godine postanete članice EU. Na taj način, naše države, policijske agencije i građani bit će još motivisaniji u odbrani bezbjednosti zajedničkog evropskog prostora - kazao je Nešić.

Predstavljajući stanje migracija u BiH, Nešić je kazao da je i dalje složeno, s obzirom na sve izraženiju promjenu rute kretanja preko BiH. Evidentirano je povećanje migracijskog pritiska u odnosu na isti period prošle godine za 27,24 posto.

Ekstremizam i radikalizam

S ciljem adekvatnog odgovora na migracijski pritisak, Granična policija BiH pojačava prisustvo policijskih službenika za nadzor državne granice. Istovremeno realizovane su operativne akcije s ciljem sprečavanja krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

Osim aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju pojedinaca i grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, velika pažnja usmjerena je i na identifikaciju i sprečavanje grupa i pojedinaca koji bi se mogli dovesti u vezu s ekstremizmom i radikalizmom, naglasio je Nešić.

Tokom posjete Briselu, Nešić se susreo s Olivierom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji (DG HOME). Na marginama konferencije održan je sastanak Nešića i ministra unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića, a razgovarao je i s ministrima unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, Crne Gore Danilom Šaranovićem i Albanije Taulantom Ballom, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.