SARAJEVO

Šarec: Slovenija snažno podržava BiH na njenom euroatlantskom putu

Ministar odbrane Republike Slovenije, Marjan Šarec, izjavio je danas da Slovenija snažno podržava BiH na putu ka euroatlantskim integracijama

Slikano tokom današnje posjete. Fena

FENA

28.11.2023

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec izjavio je danas u Sarajevu kako Slovenija snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

- Pozdravljamo prijateljske odnose Slovenije i Bosne i Hercegovine. Spajaju nas iste vrijednosti i tradicionalno prijateljski odnosi – istaknuo je Šarec, nakon susreta s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i njegovim zamjenicima - Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem.

EUFOR ključ stabilnosti

Kazao je kako Slovenija ostaje u potpunosti posvećena misiji EUFOR-a/Althea, potcrtavajući kako je smatraju ključnim elementom sigurnosti i stabilizacije u BiH.

- Posebno pozdravljamo nedavno produženje njenog mandata od Vijeća sigurnosti UN-a. Kao jedna od zemalja učesnica u operaciji EUFOR-a/Althea, cijenimo podršku NATO-a ovoj operaciji u okviru sporazuma 'Berlin plus' – kazao je Šarec.

U tom je kontekstu ocijenio kako se sigurnosni izazovi najbolje mogu riješiti izgradnjom čvrstih odnosa i partnerstva, kao i zajedničkim radom i dijeljenjem zajedničkih vrijednosti.

- Nijedna zemlja ne može sama efikasno da se nosi sa globalnim izazovima. Sretan sam što možemo nastaviti da gradimo naše prijeteljske odnose na čvrstim osnovama i međusobnom poštovanju – poručio je Šarec.

Zahvalio se na pomoći BiH

Prethodno je iskazao zahvalnost za, kako je kazao, izuzetnu pomoć koju je Bosna i Hercegovina pružila Sloveniji u augustu kada se ta zemlja suočila s najvećim poplavama u svojoj historiji.

- Zadovoljni smo napretkom koji je postignut uz pomoć sredstava dodijeljenih putem evropskog instrumenta mirovne pomoći, kada su odobrene mjere pomoći za deminiranje i jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH (OSBiH) – kazao je ministar Šarec u osvrtu na aktuelne projekte.

Podsjetio je i na druge projekte, koji se implementiraju u partnerstvu s OSBiH, uključujući i razvojne projekte koje Slovenija realizira u više općina u BiH, a s ciljem što bolje pripreme lokalnih zajednica za uspješno učešće u evropskim i drugim međunarodnim projektima.

Kada se radi o civilno-vojnoj saradnji, ministar Šarec je najavio realizaciju novih projekata koji će biti usklađeni sa specifičnim lokalnim potrebama.

Snažno partnerstvo

Na izuzetno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Slovenije ukazao je i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, naglašavajući kako se radi o snažnom partnerstvu bez otvorenih pitanja.

- Slovenija je naš partner na euroatlantskom putu i jedan od najsnažnijih zagovornika Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji – kazao je Helez.

Naveo je kako je susret bio prilika za razmjenu mišljenja o brojnim temama, podsjećajući kako Slovenija i Bosna i Hercegovina kontinuirano sarađuju, o čemu, uz ostalo, svjedoče godišnji planovi bilateralne saradnje.

- U 2023. godini smo imali ukupno 16 projekata, od čega je osam realizirano u Sloveniji i isto toliko u Bosni i Hercegovini – kazao je ministar Helez.

Međusobna pomoć i podrška

Podsjetio je, također, kako odnose dviju zemalja karakteriziraju međusobna pomoć i podrška, ilustrirajući to primjerima iz 2014. godine kada je Slovenija bila jedna od najaktivnijih zemajla u pružanju pomoći nakon velikih poplava u BiH, kao i angažmanom jedinice OSBiH u otklanjanju posljedica poplava koje su u augustu pogodile Sloveniju.

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec je, u sklopu posjete Bosni i Hercegovini, obišao snage EUFOR-a i slovenački kontingent, nakon čega su uslijedili razgovori u sjedištu Ministarstva odbrane BiH, gdje je visokom gostu priređen svečani doček uz Počasnu jedinicu OSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.