BRISEL

Grlić Radman na NATO sastanku: Hrvatskoj je stabilnost BiH ključna

Stoltenberg je istakao da je posljednjih nekoliko sedmica povećana napetost na zapadnom Balkanu, navodeći zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini

Gordan Grlić Radman. Neva Zganes/PIXSELL

FENA

28.11.2023

Hrvatskoj je stabilnost Bosne i Hercegovine krucijalno važna i zato je iskreni zagovaratelj njenog euroatlantskog puta, izjavio je u utorak u Briselu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije u utorak i srijedu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, na kojem će jedna od tema biti stanje na zapadnom Balkanu.

- Mi smo iskreni zagovoratelji euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, stabilnost neposrednog susjeda od krucijalne je važnosti' - rekao je Grlić Radman prije početka sastanka.

Jačanje odbrambenih kapaciteta

Rekao je da Hrvatska pomaže Bosni i Hercegovini kako bilateralno tako i u okviru NATO-a te da joj je dala pola miliona eura pomoći u okviru paketa za jačanje odbrambenih kapaciteta te zemlje.

Grlić Radman je pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate dijalogu te apelirao na Srbiju da bilo kakvi pokušaji destabilizacije njenog susjeda nisu prihvatljivi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenbrerg rekao je prije početka sastanka da će NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi osigurao mir i stabilnost na zapadnom Balkanu jer je to važno za cijelu Evropu.

'- Budite uvjereni, NATO će učiniti što je potrebno kako bi se održala ili osigurala stabilnost u regiji, jer to je važno ne samo za zapadni Balkan, već i za cijelu Evropu - izjavio je Stoltenberg koji je prošle sedmice bio na turneji tom regijom.

Ubijene tri osobe

Stoltenberg je istakao da je posljednjih nekoliko sedmica povećana napetost na zapadnom Balkanu, navodeći zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini, ozbiljne nasilne incidente na sjeveru Kosova, uključujući i napade na vojnike NATO-a, oružani napad srpske paravojne grupe u selu Banjska u septembru, u kojoj su ubijene tri osobe.

- To su ozbiljni incidenti i moramo ostati usredotočeni na zapadni Balkan dok se u isto vrijeme, naravno, bavimo ratom u Gazi i nastavljamo pružati podršku Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

- Blisko ćemo sarađivati s partnerima, sa saveznicima u regiji kako bismo osigurali i učinili sve što je moguće da smanjimo napetosti i spriječimo eskalaciju sukoba - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.