PRAVNA BITKA

Sead Marevac, otac dječaka koji je stradao u nesreći prije 11 godina: Država mi je nanijela nepravdu, ali ja sam ih pobijedio

Ovakav sistem osudio je njegovo dijete zbog saobraćajne nesreće u kojoj je izgubilo život i ispostavio račun koji ovaj ponosni otac nije htio platiti

Sead Marevac sa stvarima i fotografijom rahmetli sina Hamze. Avaz

Alen Bajramovic

29.11.2023

Sead Marevac, otac dječaka Hamze koji je u junu 2012. godine poginuo u naselju Stup, dobio je svoju prvu pravnu bitku protiv sistema koji je njegovo dijete osudio zbog saobraćajne nesreće u kojoj je izgubio život, a na kraju mu i ispostavio račun koji ovaj ponosni otac nije želio platiti.

Od presuđenog iznosa važnije bi mu, kaže, bilo što bi na taj način priznao krivicu svog djeteta, koje je tog dana samo željelo doći do svoje škole i što je, nakon dugogodišnje agonije, konačno dobio potvrdu da njegov Hamza nije isključivi krivac.

Nelegalne tezge

Podsjetimo, učenika Hamzu Marevca na obilježenom pješačkom prijelazu, na dijelu ceste na kojem su sigurnost učesnika u saobraćaju ugrožavale tezge nelegalne pijace, udario je kamion. Epilog istrage, kojom je rukovodio tadašnji šef Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage Hasan Dupovac, bio je da je dječak kriv za svoju smrt, a njegov otac na kraju je, po presudi iz parničnog postupka s osiguravajućom kućom kod koje je bio osiguran kamion iz nesreće, bio dužan platiti 4.800 KM.

Tačno 100 mjesečnih invalidnina koje je tada primao dva puta ranjeni demobilisani pripadnik ARBiH Sead Marevac trebao je platiti na ime izgubljenog parničnog postupka i sudskih troškova u procesu koji je pokrenut na osnovu police osiguranja od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima.

Vratio novac

- Država mi je nanijela tu nepravdu, koja me boli skoro kao i gubitak djeteta. Država, naravno, jer država su i policija, i tužitelji, sudije, vještaci i drugi koji je jedu iznutra. Ja sam ih pobijedio - kazao nam je Sead Marevac.

Presudom koju je dobio prekjučer Marevac je oslobođen ove obaveze. Pomoć su mu nudili znani i neznani prijatelji iz cijele BiH, ali je nije želio uzeti, a novac koji su prikupile radne kolege njegove supruge iz „Vodovoda i kanalizacije“ sada je vratio.

Marevac je najavio nastavak borbe kako bi dokazao da njegov Hamza nije kriv za nesreću, da kobnog dana nije istrčao na cestu, već je normalnim korakom prelazio na pješačkom prijelazu i da je udaren na pola metra od trotoara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.