ODRŽALI SJEDNICU

Ustavni sud RS: Visoki predstavnik nije institucija ustavnopravnog poretka RS

Ocijenili su da nije moguće vršiti ocjenu ustavnosti zakonodavnog postupka s aspekta tih akata, tj. u odnosu na njih

Kristijan Šmit. N. Šaljić

FENA

29.11.2023

Ustavni sud Republike Srpske danas je održao sjednicu na kojoj je odlučivao, u skladu s Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima, o saglasnosti propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno o saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonima RS.

Ustavni sud RS je, između ostalih, usvojio i odluku u predmetu broj U-77/23 kojom je odlučio da se ne prihvata inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Osporeni zakoni u skladu s Ustavom RS

Ustavni sud RS je utvrdio da Narodna skupština RS, usvajanjem i dostavljanjem navedenih zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u „Službenom glasniku RS“, te da predsjednik RS donošenjem ukaza, nisu povrijedili Ustavom RS utvrđeni postupak donošenja zakona, zbog čega je Sud ocijenio da su osporeni zakoni, u smislu postupka njihovog donošenja, u saglasnosti s Ustavom RS.

U odnosu na činjenicu da je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu donio Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu osporenih zakona, Ustavni sud RS je konstatovao da visoki predstavnik za BiH nije institucija ustavnopravnog poretka RS, te da nije moguće vršiti ocjenu ustavnosti zakonodavnog postupka sa aspekta tih akata, tj. u odnosu na njih.

Pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti

Ustavni sud RS je, također, ocijenio da Ustav RS nijednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik interveniše u zakonodavni postupak u RS, koji, osim usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava.

Osim navedene, Ustavni sud je donio i odluke u predmetima u kojima nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o premjeru i katastru RS, Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, odnosno za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti osporenih pojedinih podzakonskih normativnih akata, saopćeno je iz Ustavnog suda RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.