HEROJI

Trebinjski ljekar ne odustaje: Dr. Aleksandar Babić, iako je i sam spojen na kisik, liječi pacijente

Najlakše je dići ruke od svega i reći gotovo je, a ja to jednostavno ne želim, iskren je dr. Babić

Dr. Babić u svojoj ordinaciji: Volim svoj posao. Avaz

P. Mucović

29.11.2023

Dr. Aleksandar Babić, porodični ljekar u Domu zdravlja Trebinje, sve je samo ne običan ljekar. Ovaj 47-godišnjak, iako je obolio od cistične fibroze, ne odustaje od svojih snova, a to je da dolazi na posao i pomaže svojim pacijentima. I jučer smo ga, uprkos kišnom danu u Trebinju, kada se vani ne izlazi bez prijeke potrebe, zatekli, a gdje drugo nego na radnom mjestu u ordinaciji.

Fizički iscrpljen

Prema riječima dr. Babića, ne postoji genetska potvrda cistične fibroze, ali zato klinička slika upućuje upravo na ovu bolest.

- Sve simptome bolesti imam, a to su lako zamaranje, anemija, gubitak daha, potreba za koncentratorom kiseonika. Meni je naporno ako sam bez koncentratora, ja sam i kod kuće na njemu konstantno, preko njega dobivam tri litra kiseonika. Funkcionišem u smislu lakših poslova, ali fizički sam prilično iscrpljen - priča dr. Babić.

Ovaj hrabri ljekar dodaje da, uprkos svemu, dolazi na posao kako bi pomogao drugim ljudima.

- Veliki sam optimista i imam veliku želju za životom, a takođe volim svoj posao. Cilj mi je da ono što radim uradim kako treba, a nikako ne polovično, i to me motiviše u životu. Ja uradim sve što je do mene i hoću mirno da spavam. Taj neko kome sam učinio znat će da sam se potrudio sa svoje strane maksimalno. Zašto? Zato što se može desiti da sam ja u toj stolici i da sam ja pacijent i da će u nekoj percepciji i stvarnosti i drugi učiniti meni - navodi dr. Babić.

Veliki borac

Pacijenti koji dolaze kod njega, kada ga ugledaju s kisikom, malo je reći da ostaju iznenađeni i u nevjerici, mada su se oni koji nisu prvi put u njegovoj ordinaciji već i navikli.

- Mnogi pacijenti, kada dođu, ostanu začuđeni, neki su blago šokirani, neki zaplaču, ali većina me podržava i smatra da je to s moje strane uredu. Ni u jednom trenutku ne želim da izigravam nekog supermena i heroja. Ja se ponašam u skladu s onim kako razmišljam. Kažu, idi na bolovanje ili nešto slično, ali ja se osjećam svoj na svome kada sam u ordinaciji. Jednostavno ne želim da budem gubitnik. Najlakše je dići ruke od svega i reći gotovo je, a ja to jednostavno ne želim. Želim da se borim, pa neka traje koliko traje - iskren je dr. Babić.

Organi na “pogrešnoj” strani

Ovaj hrabri ljekar je još po nečemu specifičan. Naime, dr. Babić ima Kartagenerov sindrom, svi organi su mu smješteni na „pogrešnoj“ strani. Srce je desno, jetra lijevo...

- Moji organi su kao u ogledalu u odnosu na ostale ljude. To je isto kao u automobilima, volan na desnoj strani. Organi sami po sebi nisu problem da nema ovih komplikacija s plućima. Jedino je problem u tim nekim eventualnim transplantacijama, jako je teško naći donora, ali medicina napreduje i ja se nadam najboljem - ističe dr. Babić.

Apel za pomoć

Dr. Ivica Zdravković, kolega i prijatelj dr. Babića, na svom profilu na Facebooku pozvao je sve ljude dobre volje koji znaju način kako da se pomogne dr. Babiću da kontaktiraju njega ili lično dr. Babića. A on sam je pisao Univerzitetskoj klinici za torakalnu hirurgiju u Beču, koja je u posljednjih nekoliko godina izvela najviše transplantacija pluća u Evropi, da pregledaju dr. Babića i kažu da li ga mogu operirati, tj. da li ima nade za ozdravljenje hrabrog ljekara.  

- Volim život, volim ljude i uvijek savjetujem – ne odustajte nikada u životu, ni kada je najteže - ističe dr. Babić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.