POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Odluka o cijeni struje za privredu na narednoj sjednici Vlade FBiH

Podsjetimo, Elektroprivreda BiH je u gubicima koji se mjere desecima miliona maraka

Danas sjednica Vlade FBiH. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Alen Bajramovic

30.11.2023

Iako je spekulirano da će Vlada FBiH na današnjoj sjednici odlučivati o korekciji cijena za privredne subjekte u FBiH u 2024. godini, to se ipak neće desiti. Ova tačka dnevnog reda, potvrđeno je za "Avaz", naći će se na dnevnom redu naredne sjednice Vlade FBiH.

Način oporavka

Podsjetimo, Elektroprivreda BiH je u gubicima koji se mjere desecima miliona maraka, pa se kao jedini način oporavka vidi poskupljenje struje.

Kako je za "Avaz", prije nekoliko dana, kazao premijer FBIH Nermin Nikšić, Vlada FBiH je odlučna da zaštiti energetsku stabilnost i neovisnost BiH, uz socijalnu cijenu struje za građane.

- Struja stanovništvu neće poskupiti, država će zaštiti građane, s tim da ćemo u narednom periodu uraditi dubinsku analizu socijalne redistribucije cijena struje tako da oni koji manje troše imaju manju cijenu, a oni koji su veliki potrošači da više plaćaju - pojasnio je Nikšić.

Proizvodna cijena

Kada je riječ o privredi, rast cijena struje, uprkos protestima Udruženja poslodavaca i upozorenjima ekonomskih stručnjaka, čini se neminovnim.

- Građani trebaju znati da proizvodna cijena električne energija iz Termoelektrane Tuzla iznosi oko 80 eura/MWh, iz Termoelektrane Kakanj 90 eura/MWh, dok prosječna prodajna cijena prema privredi iznosi 77,15 eura/MWh naglasio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.